PLAVI FORUM
PLAVI FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

00-ASTRONOMSKA SKOLA

Ići dole

00-ASTRONOMSKA SKOLA Empty 00-ASTRONOMSKA SKOLA

Počalji od Gretta taj Uto Jan 20, 2015 3:39 pm

ASTRONOMSKA SKOLA - SPISAK VIDEO SNIMAKA

>01. [You must be registered and logged in to see this link.]
>02. [You must be registered and logged in to see this link.]
>03. [You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this link.]


Poslednji put izmenio Gretta dana Ned Jan 25, 2015 2:16 pm, izmenio ukupno 15 puta
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11760
Points : 17187
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

00-ASTRONOMSKA SKOLA Empty 01.

Počalji od Gretta taj Čet Jan 22, 2015 12:35 am>SUNCEV SISTEM<

>DATUM: 2009.<>JEZIK: engleski<>DUZINA: 00:04:19<>COPYRIGHT: Discovery, NASA, ESO, ESA,<

>OPIS:
Suncev sistem sacinjavaju centralna zvezda Sunce i sva nebeska tela koja su pod uticajem njegove gravitacije. To su planete, sateliti, planetoidi, svemirska prasina, asteroidi i komete. Nasa Zemlja je samo jedna od osam planeta Suncevog sistema. Ova tela se krecu u medjuplanetarnom prostoru. Prve cetri planete spadaju u grupu "terestrijalnih" planeta, to su planete slicne Zemlji, koje imaju cvrsto tlo. Prema udaljenosti od Sunca su to: Merkur, Venera, Zemlja i Mars. Posle Marsa se nalaze cetri planete koje se oznacavaju kao "gasoviti dzinovi", jer su te planete visestruko vece od Zemlje i ne poseduju cvrsto tlo, posto se sastoje od gasova. To su: Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Izmedju Marsa i Jupitera se nalazi pojas asteroida, za koji se smatra da je ostatak raspadnute planete, a oko celog Suncevog sistema se nalazi Kuiperov pojas, mesto gde se radjaju komete i gde borave planetoidi i asteroidi.


Poslednji put izmenio Gretta dana Čet Jan 22, 2015 2:05 am, izmenio ukupno 5 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
00-ASTRONOMSKA SKOLA Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11760
Points : 17187
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

00-ASTRONOMSKA SKOLA Empty 02.

Počalji od Gretta taj Čet Jan 22, 2015 1:08 am
> SUNCE <

>DATUM: 2009.<>JEZIK: engleski<>DUZINA: 00:05:02<>COPYRIGHT: Discovery, NASA, ESO, ESA,<

>OPIS:
Sunce je zvezda pravilnog loptastog oblika i linearnog precnika 1.400.000km. Sastoji se od usijanih gasova i na njemu je do danas otkriveno oko 60 hemijskih elemenata. Izvor Sunceve energije potice od nuklearnih reakcija koje se desavaju u njegovom jezgru. Tom kolicinom energije odrzava se toplota Zemlje. Srednja udaljenost Sunca od Zemlje iznosi 150 miliona km. Sunce je vece od Zemlje oko 1.300.000 puta. Temperatura na povrsini Sunca iznosi 6000 stepeni Celzijusa. Temperaturu Suncevog jezgra naucnici procenjuju na vise miliona stepeni. Smatra se da je da je vrelina Sunca rezultat procesa slicnog onom koji se desava u atomskoj bombi, Sunce pretvara materiju u energiju. Jedan procenat Sunceve mase dao bi Suncu dovoljno energije da sija 150 milijardi godina. Samo jedna eksplozija na Suncu ima energiju sto miliona atomskih bombi.

_________________
DUM SPIRO SPERO
00-ASTRONOMSKA SKOLA Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11760
Points : 17187
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

00-ASTRONOMSKA SKOLA Empty Re: 00-ASTRONOMSKA SKOLA

Počalji od Gretta taj Sub Jan 24, 2015 7:59 pm> MERKUR <

>DATUM: 2009.<>JEZIK: engleski<>DUZINA: 00:04:40<>COPYRIGHT: Discovery, NASA, ESO, ESA,<

>OPIS:
Merkur je planeta koja je najbliža Suncu i po velicini najmanja u Suncevom sistemu. Prečnik Merkura je samo 4.879 kilometara, što iznosi jednu polovinu prečnika Zemlje.

Merkur se okreće oko Sunca brže nego ijedna druga planeta. Orbitalna brzina Merkura je 48,68 km/s. Zbog gotovo nepostojece atmosfere koja bi ublažila zračenje Sunca, površina Merkura je izložena najintenzivnijim temperaturnim varijacijama među svim planetama Sunčevog sistema.

Na povrsini temperatura varira od -180°C do +430°C. Kada je okrenut Suncu, onda je temperatura par stotina stepeni, a kada je okrenut suprotno od Sunca onda su daleko ispod nule. U blizini polova Merkura postoje krateri koji su u stalnoj senci i do njih ne dopire toplina Sunca. Smatra se da neki od ovih kratera sadrže vodeni led.

Pošto Merkurova orbita leži u ravni sa orbitom Zemlje (kao što je slučaj i sa Venerom), ova planeta je vidljiva na zemljinom nebu tokom ranog jutra i uveče, ali ne i tokom noći. Zbog blizine Sunca, retko je u povoljnom položaju za posmatranje, a i tada je vidljiva iznad horizonta samo kratko vreme pre zalaska ili posle izlaska Sunca.

Sonda MESSENGER, lansirana je u avgustu 2004. godine, a u orbitu Merkura je usla u martu 2011. godine i tokom sledece dve godine je uspela da snimi celokupnu površinu ove planete. Slike koje je sonda poslala, pokazale su da je površina Merkura mnogo heterogenija nego što se to ranije mislilo, i da je znatno složenija nego što je to slučaj sa površinama Meseca ili Marsa koje sa Merkurom dele sličnu geologiju. Merkurova površina, je izrovana kraterima i jedinstvena je u celom Sunčevom sistemu, jer snažna gravitacija planete utiče na formu kratera. Kada meteorit udari u površinu, prašina i isparenja iz kratera izbačena u svim pravcima, zbog ove gravitacije ne odlete daleko od samog kratera. Razlog ovome je velika brzina kojom komete i asteroidi lete ka Suncu. Oni tako snažno udaraju u Merkur da energija njihovog udara bukvalno potrese celu planetu.

Najveći poznati udarni krater na površini Merkura je Kaloris Bazen, čiji prečnik iznosi oko 1.550 km, i to je ujedno jedan od najvećih udarnih kratera u celom Sunčevom sistemu. Udar koji je napravio ovaj krater je bio toliko jak da je prouzrokovao seriju vulkanskih erupcija čija lava je stvorila koncentrično prstenasto uzvišenje visine 2 km koje okružuje ceo krater. Njegovo dno prekriveno je bazaltnom lavom.

Krateri na Merkuru nose imena po velikim umetnicima, slikarima, književnicima i muzičarima, dok grebeni dobijaju imena po istaknutim naučnicima koji su se tokom karijere bavili proučavanjem ove planete. Depresije ili fose obično nose imena po arhitektonskim objektima, dok se planine ili montes imenuju u skladu sa varijacijama reči vrelina na raznim jezicima. Ravnice (lat. planitiae) predstavljaju verzije imena boga Merkura na raznim jezicima. Doline (lat. vallis) se imenuju po opservatorijama na Zemlji.

Merkur nikada nije fotografisan teleskopom Habl jer bi Sunčeva svetlost oštetila elektroniku teleskopa. Ova planeta moze godisnje da se posmatra samo 30-40 dana, kada je dovoljno udaljena od Sunca. Od ovih 30-40 dana treba oduzeti oblačne dane kada je osmatranje nemoguće.

Jezgro ove planete se sastoji od gvozdja, koje je delimično otopljeno zbog velike temperature u unutrasnjosti. To je i uzrok veoma jakom magnetnom polju Merkura. Zanimljivo je da Merkur sadrzi vise gvozdja u odnosu na svoju velicinu nego ijedna druga planeta u Suncevom sistemu. Ostatak planete cini tanka kora sastavljena od silikatnih stena.

Merkur obidje jednom oko Sunca za samo 88 Zemaljskih dana, sto znaci da toliko dugo traje godina na ovoj planeti. Dok jedan dan na Merkuru traje 58,6 Zemaljskih dana. Zbog ovog neobicnog odnosa, Sunce na Merkuru izlazi na istoku, malo lebdi u mestu i krene unatrag, a onda ode prema zapadu gde zalazi.

_________________
DUM SPIRO SPERO
00-ASTRONOMSKA SKOLA Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11760
Points : 17187
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

00-ASTRONOMSKA SKOLA Empty Re: 00-ASTRONOMSKA SKOLA

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu