PLAVI FORUM
PLAVI FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SUNCE

Ići dole

SUNCE Empty Re: SUNCE

Počalji od Gretta taj Pet Jul 26, 2013 11:26 pm

SUNCE - NAS (NE)PRIJATELJ?

Život na Zemlji, ovakav kakav ga danas poznajemo, ne bi bio moguć bez energije zračenja koja dolazi s nama najbliže zvezde - Sunca. Samo mali dio tog zračenja, koje se naziva ultraljubičastim (UV), ima vrlo važnu ulogu u mnogim procesima u biosferi (područje u kojem se nalaze svi živi organizmi na Zemlji).

Ljudima je UV zračenje vazno za proizvodnju vitamina D, neophodnog za izgradnju i zdravlje kostiju, izlučivanje određenih hormona, delovanje na krvni sistem i metabolizam kao i lečenje kožnih bolesti. Blagodat od UV zračenja ovisi od količine zračenja. Ali, količina UV zračenja koje dolazi do površine Zemlje zavisi od ravnoteže stratosferskog ozona - atmosferskog gasa koji apsorbira Sunčevo UV zračenje.

SUNCE Uv6x1yy7

Posto je čovek ispuštajući u atmosferu štetne gasove (freone, halone i metilbromid) narušio prirodnu ravnotežu stratosferskog ozona, odnosno doveo do njegovog smanjenja, porasla je količina UV zračenja, koja dolazi do Zemljine površine. Povećana količina UV zračenja može štetno da deluje na celu biosferu pa tako može da uzrokuje manjak hrane u morima (zbog smanjene produktivnosti fitoplanktonskih mikroorganizama) i smanjen prirast biljaka na kopnu.

Kod ljudi, izloženost povećanoj količini UV zračenja, može prouzrokovati razvoj zloćudnih tumora kože i melanoma. Osim kože, na povećane količine UV zračenja vrlo su osjetljive oči, ali i celi ljudski imunološki sistem, koji zbog izlaganja prevelikim količinama UV zračenja može da oslabi, čime se stvaraju preduslovi za razvoj bolesti.

SUNCE Uv4a9uip

Da bi se smanjile moguće štetne posledice povećanih količina UV zračenja na ljude, uvedena je merna veličina za UV zračenje - UV indeks - kojom se ljudi upozoravaju na stepen opasnosti zračenja. Takođe, stručnjaci su napravili preporuke za primenu odgovarajućih zaštitnih mera.

SUNCE Uv1hnuey

Utucaj UV-zracenja i zastitne mere:

SUNCE Uv2akup5

Oblasti na Zemlji I jacina UV zracenja kojoj su izlozene:

SUNCE Uv36mu7p

Danasnje opterecenje UV zracima u Evropi i severnoj Africi u podne:

SUNCE Uv5gauhs

_________________
DUM SPIRO SPERO
SUNCE Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

SUNCE Empty Re: SUNCE

Počalji od Gretta taj Pet Jul 26, 2013 11:21 pm

FASCINANTNE CINJENICE O NASEM SUNCU

Sunce, zvezda kojoj dugujemo život, nalazi se u centru našeg Sunčevog sistema. Bez sunčeve topline i svetlosti život na Zemlji bi bio nemoguć, medjutim mnoge cinjenice o Suncu nisu poznate.

1. U jezgru Sunca svake sekunde izgori 4.300.000.000 kilograma vodonika pretvarajući se u helijum.

2. Svake sekunde u nuklearnim reakcijama sudeluje 3.8 x 1038 protona (vodonikovih jezgra).

3. Temperatura jezgra Sunca iznosi 15 miliona stepena Cezijevih.

4. Sunce proizvodi toliko mnogo energije da se procenjuje da svake sekunde jezgro Sunca emituje energiju istu kao što je ona kod 100 milijardi nuklearnih bombi.

5. Sunce se oko centra Galaksije kreće brzinom od 250 kilometara u sekundi.

SUNCE Sunceerpr3

6. Fotonu (cestici svetlosti) treba zbog velike gustine Sunca, oko milion godina da od središta Sunca dospe na njegovu površinu, a samo 8,5 minuta da stigne do Zemlje.

7. Svake sekunde Sunce izgubi oko 5.000.000 tona svoje mase u vidu energije zračenja.

8. Protuberance su oblaci ili mlazovi usijanog gasa izbačenog u vis sa povrsine sunca. Mogu se uzdići do visine 150.000 kilometara iznad fotosfere, kroz kromosferu i koronu.

9. Sunce je magnetski aktivna zvijezda. Ona održava jako i promenjivo magnetsko polje, koje se menja u jedanaestogodišnjem Sunčevom ciklusu.

10. Sunce je nastalo prije 4.57 milijardi godina, a treba mu još oko 5 milijardi godina da bi potrošio sav svoj vodonik i da bi zvezda pocela da umire.

SUNCE Sunce2p0qns

_________________
DUM SPIRO SPERO
SUNCE Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

SUNCE Empty Re: SUNCE

Počalji od Gretta taj Pet Maj 31, 2013 10:50 pm

DA LI BI SUNCE MOGLO DA POSTANE "ZVEZDA-ZOMBI"?

Neobično oživljavanje jedne zvezde pruža nam nagoveštaj eventualne sudbine našeg Sunca…

Poput zombija, obližnja ugašena zvezda na kratko je oživela – pružajući nam retku mogućnost da razumemo šta bi moglo da se dogodi u našem solarnom sistemu.

Locirana na 5.500 svetlosnih godina od nas, ponovo rođena zvezda, poznata pod imenom Abell 30, nalazi se u srcu magline – oblaka prašine i gasa koji potiču od ugašenih zvezda. Posmatrajući ovu maglinu, astronomi su prvo pretpostavili da je zvezda napravila svoj poslednji trzaj pre 12.500 godina. Dalja opservacija, međutim, otkrila je bizarne znakove – kao što je izduvavanje helijuma - koji su ih naveli na zaključak da je Abell 30 prošla kroz iznenadno „vaskrsnuće“ pre oko 800 godina.

„Na hiljade godina nakon što se ugasila, dogodilo se nešto što je učinilo zvezdu nestabilnom i ona je počela da izbacuje novi materijal,“ kaže koautor istraživanja Vilijam Bler, astronom na Džon Hopkins univerziteta u Baltimoru. „Sastav tog materijala nam govori da potiče iz duboke unutrašnjosti zvezde i ukazuje čak… da je zvezda ponovo postala aktivna.“

Međutim, posle 20 godina, ubrzani rast je zaustavljen, a zvezda se ponovo ugasila – što je deo normalnog životnog ciklusa.

SUNCE Zombit2o1x

Takve „vaskrsle“ zvezde su vrlo retka pojava – samo tri su ponovo zasijale u čitavom Mlečnom putu i bilo ih je teško uočiti: fenomen ponovnog rođenja se događa na kratko, pred konačni kraj života zvezde.

„Mnoge zvezde male mase, poput Sunca, proći će kroz sličnu fazu, ali mi nemamo priliku da često budemo svedoci toga“, kaže Bler, čija studija je bila objavljena u časopisu Astrophysical Journal.

Što je najvažnije, Abell 30 nam daje uvid u ono što bi moglo da se dogodi i našem Suncu.

Sunce bi trebalo da ostane stabilno narednih 5 milijardi godina pre nego što uđe u fazu haotičnog umiranja, koje će zbrisati obližnje planete, uključujući i Zemlju. Dok će udaljenije planete, poput Urana i Neptuna „možda preživeti, njihove atmosfere će verovatno biti uništene“, kaže Bler. „Ne baš prijatan prizor za posmatranje izbliza.“

Sledećih nekoliko hiljada godina posle svoje „smrti“, Sunce bi, takođe, moglo da prođe kroz kratku fazu „uskrsnuća“, dodao je Bler.

SUNCE Zombi25vqfc

_________________
DUM SPIRO SPERO
SUNCE Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

SUNCE Empty Re: SUNCE

Počalji od Gretta taj Ned Maj 26, 2013 4:02 am

FIZICKE KARAKTERISTIKE SUNCA

Sunce je zvijezda glavnog niza (pogledati Hertzsprung - Russelov dijagram), spektralnog tipa G2, što znači da je nešto veća i toplija od prosječne zvijezde, no nedovoljno velika da bi pripadala tzv. "divovima". Životni vijek zvijezda ovog spektralnog tipa je oko 10 milijardi godina, a budući da je Sunce staro oko 5 milijardi godina, nalazi se u sredini svog životnog ciklusa.

SUNCE Hrdu1z00

U središtu Sunca u termonuklearnim reakcijama (nuklearna fuzija) vodonik se pretvara u helijum. Svake sekunde u nuklearnim reakcijama sudjeluje 3.8 x 1038 protona (vodonikovih jezgri). Oslobođena energija biva izračena sa sunčeve površine u obliku elektromagnetskog zračenja i neutrina, te manjim dijelom kao kinetička i toplinska energija čestica sunčevog vjetra i energija sunčevog magnetskog polja.

SUNCE Fuzija0caci

Zbog ekstremno visokih temperatura, materija je u obliku plazme. Posljedica toga je da Sunce ne rotira kao čvrsto tijelo. Brzina rotacije je veća na ekvatoru, nego u blizini polova, zbog čega dolazi do iskrivljenja silnica magnetskog polja, erupcija plina sa sunčeve površine i stvaranja sunčevih pjega i prominencija (protuberanci). Ove pojave nazivamo sunčevom aktivnošću.

SUNCE Plazma9xl2n

OSNOVNI PODACI O SUNCU

Precnik: 1.392.000 km
Masa: 1.9891 x 1030 kg
Prosecna gustina: 1.411 g/cm3
Temperatura na povrsini: 5.780°K
Vreme obilaska oko centra galaksije: 2.2 x 108 godina

HEMIJSKI SASTAV SUNCA
Vodonik: 73,46%
Helijum: 24,58
Kiseonik: 0,77%
Ugljenik: 0,29%
Gvozdje: 0,16%
Neon: 0,12%
Azot: 0,09%
Silicijum: 0,07%
Magnezijum: 0,05%
Sumpor: 0,04%

SUNCE Spektar01yrq
Spektar hemijskih elemenata na Suncu


SUNCEV CIKLUS

Promjene koje opažamo na Suncu i nazivamo sunčeva aktivnost odvijaju se periodično u cikusima prosječne duljine 11 godina. Ciklusi variraju u duljini, između 8 i 15 godina. Ove promjene obuhvaćaju:
• količinu izračene energije
• brojnost i raspored pjega
• brojnost sunčevih baklji
• oblik i veličinu korone

SUNCE Ciklusfwawh

Vremenski period najveće aktivnosti naziva se sunčev maksimum. Može trajati nekoliko godina, ovisno o aktivnosti pjega i baklji. Postoje i dulja periodička razdoblja sunčeve aktivnosti. U povijesti je poznat Maunderov minimum, razdoblje u drugoj polovici 17. st. tijekom kojega je broj sunčevih pjega bio izuzetno malen. Zbio se istovremeno sa periodom hladnih godina, nazvanog malo ledeno doba. Nije sasvim jasno da li su klimatske promjene bile uzrokovane ekstremno niskom sunčevom aktivnošću.

SUNCE Ciklus135zom

_________________
DUM SPIRO SPERO
SUNCE Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

SUNCE Empty Re: SUNCE

Počalji od Gretta taj Ned Maj 26, 2013 2:55 am

SASTAV SUNCA

Sunce poseduje veći broj slojeva, prema uslovima koji u njima vladaju. Granice među njima nisu jasno oznacene i postoje prelazna područja. Sunce nema čvrstu površinu, pa se kao granicu na kojoj počinje atmosfera uzima najviši sloj koji je još uviek optički neprovidan. Takođe, Sunce ne možemo tačno da ograničimo, jer njegov gušći do prelazi u ređu atmosferu, a iza nje se daleko prostire područje u kojem deluje sunčev vetar.

JEZGRO

SUNCE Sunce-jezgrogexf3

Do četvrtine precnika Sunca prostire se jezgro, područje visoke temperature, oko 15.6 miliona K i pritiska od 1016 Pa. U takvim uslovima odvija se fuzija vodonika u helijum. Spajanjem 4 protona (jezgra atoma vodika) nastaje jedno jezgro atoma helijuma (2 protona i 2 neutrona), pri čemu se oslobađaju subatomarne čestice i energija u obliku gama-zračenja.

Unutrašnji deo Sunca možemo se podeliti na tri dela:
1. Zona nuklearnih reakcija
Zona nuklearnih reakcija dobila je ime po tome što se u njoj odvija nuklearna reakcija. Temperatura u jezgri je 15,6 milijuna kelvina, a pritisak 1016 paskala. U ovakvim uslovima gas prelazi u plazmu. Plazma je stanje materije u kojoj su atomi toliko stisnuti da su im jezgre odvojene od elektrona i slobodno plutaju. Ovo stanje materije svrstava se u četvrto agregatno stanje. U jezgri Sunca postoije uslovi da se pokrene jedna od nuklearnih reakcija. Koja će se pokrenuti zavisi od temperature. Za p-p ciklus (proton-proton ciklus) da se pokrene ova vrsta reakcija dovoljna je temperatura od 15,6 milijuna kelvina. Dolazi do spajanja četiri protona i stvara se helijum koji se sastoji od dva protona i dva neutrona. U jezgri Sunca ima više helijuma nego vodonika.

2. Radioaktivna zona
Nakon jednog centimetra svog puta gama zraci se sudare sa jezgrom atoma ili slobodnim elektronima. Gama zraci se raspršuju na više fotona nižih energija. Zbog ovakvog prenosa energije u jezgru Sunca se održava visoka temperatura. Ovo je zračenje ili radioaktivni prenos energije. Na ovaj način definisan je prenos energije u radioaktivnoj zoni.

3. Konvektivna zona
Sa subatomarnim česticama je drugačija situacija. Električni neutroni slabo deluju interaktivno sa materijom i zato je njihov način puta mnogo jednostavniji i brži. Potrebno vreme da izađu iz Sunca je 2,23 sekundi. A prečnik Sunca je upravo toliki. Neutroni nam govore kakvo je stanje unutar Sunca.

FOTOSFERA

SUNCE Sunce1b6br3

Prividnu površinu Sunca nazivamo još i fotosferom. Ovdje se temperature kreću oko 6.000 K. Vruć gas izvire iz unutrašnjosti na površinu, zbog čega nam se čini da površina ima granulastu (zrnastu) strukturu. Granule su precnika oko 1.000 km, u stalnom su pokretu (kao kada voda vri) i vreme trajanja im je nekoliko minuta. Ponekad nastaju tzv. supergranule precnika od 30 000 km i vremena života 24 sata.

Granule

SUNCE Suncegranuleyskib

Granule su najmanja pravilna kretanja Sunčeve materije. Uočavaju se samo u centralnom delu Sunčevog kruga. Nalaze se u dubljim slojevima fotosfere odakle dolaze brzinom od 1 km u sekundi. Kada dođe do određene dubine, materija se preliva u okolinu i hladi. Dimenzije granula su oko 1.000 km. Iščeznu nakon desetak minuta. One su toplije 400-500 kelvina od tamnog međugranularnog prostora. U njihovoj unutrašnjosti nalaze se filigrani.

Supergranule

SUNCE Sunce-supergranulacijhgju2

Supergranule su granule većih dimenzija. Materija iz dubine dolazi brzinom do 1 km u sekundi. Materija izlazi u centru supergranule, a a ponire na ivicama. Gas koji izvire u centru delimično je jonizovan pa se sa njim prenosi i magnetno polje. To objašnjava da je ono koncentrisano na rubovima supergranula. Dimenzije su im oko 30.000 km. Rasprostranjene su po celom Suncu. U svakom trenutku ih ima oko 2.000.

Oscilacije

SUNCE Sunceoscilacijajjkhw

Kretanje gasa u najvećim dimenzijama naziva se Sunčeva oscilacija. Primecuje se kao titranje fotosfere i odvija se na mahove. Najčešći je petominutni period a prosek titranja je 4-8 minuta. Najveća brzina gasa kod titranja iznosi do pola kilometra u sekundi. Do titranja dolazi zbog pritiska gasa. Oscilacije mogu da se porede sa talasima zemljotresa na Zemlji koji se isto tako kreću po unutrašnjostu Sunca. Nauka koja proučava Sunčevu aktivnost i oscilacije, naziva se helioseizmologija. Osim pravilnih kretanja u fotosferi se pojavljuju pege. Posmatranjem Sunca primeceno je da su one oštro omeđene ivicom. Ova pojava se naziva - tamnjenje ivice. Gledanjem u centar sunca gledamo oko 400 km u dubinu, gde je temperatura 9.000 kelvina, a ako gledamo na ivice, ta dubina se smanjuje i sa tim i temperatura. Smanjivanjem temperature, smanjuje se intenzitet svetlosti. Na ovaj način se objašnjava pojava tamnog kruga oko Sunca.

HROMOSFERA

SUNCE Sunce-protuberancef5yah

Hromosfera je niži sloj sunčeve atmosfere, proteže se iznad fotosfere do visine oko 10.000 km. Znatno je ređa od fotosfere i nepravilnog oblika je. Sa Zemlje se primjećuje samo za vrijeme potpune pomrčine Sunca. Porastom visine gustoća atmosfere opada, ali se povećava temperatura. Ove promene gustine i temperature izražene su u prlaznom području između hromosfere i korone. U hromosferi se događaju eksplozije gasova stvarajući efekte koje nazivamo protuberance i baklje. Protuberance su oblaci ili mlazovi usijanog gasa izbačenog u visinu. Mogu se uzdići do visine od 150.000 km iznad fotosfere, kroz hromosferu i koronu. Gušće su od okolne supstance i dostižu temperaturu oko 20.000 K. Na sličan način dolazi do pojave baklji, mlazova gasa koji se brzo podižu unutar hromosfere i padaju natrag. Vreme trajanja jedne baklje je oko 10 minuta.

Korona

SUNCE Sunce-vetar21hamm

U višim slojevima sunčeve atmosfere, koroni, temperatura nastavlja sa rastom i do 1.000.000 K. Nije sasvim jasno zbog čega se događa ovaj porast temperature. Pretpostavka je da ga stvaraju strujanja gasova pod uticajem magnetskog polja. Spoljni delovi korone stalno gube masu u obliku sunčevog vetra.

Sunčev vetar

SUNCE Sunce-vetar3ibvf

Sunčev vetar je struja čestica izbačenih velikom brzinom iz gornjih slojeva sunčeve atmosfere, uglavnom elektrona i protona. Iako je ovaj gubitak mase Sunca gotovo beznačajan i gustina sunčevog vetra mala, čestice se kreću velikim brzinama i izazivaju vidljiv uticaj na telima u sunčevom sistemu. Poznatiji uticaji sunčevog vetra su polarna svetlost i usmjeravanje repa kometa suprotno od Sunca. U blizini Zemlje, njeno magnetno polje zarobljava čestice sunčevog vetra i usmerava ih prema magnetnim polovima. Budući da se čestice sunčevog vetra kreću brzinama od više stotina km/s, pri sudaru sa česticama u zemljinoj atmosferi dolazi do ioniziranja gasova i pojave svjetlosti. Ova se pojava uočava u polarnim područjima, zbog čega je dobila ime polarna svetlost ili Aurora Borealis (odnosno Aurora Australis na južnoj zemljinoj polulopti). Ukoliko je sunčeva aktivnost veća, pojačano djelovanje sunčevog vetra može dovesti do pojave polarne svetlosti i na nizim geografskim širinama. U takvim uslovimaa postoji mogućnost ometanja ili čak oštećenja radio-komunikacionih uređaja na Zemlji i vestackim satelitima.

SUNCE Koronab3wb8m

Komete se prilikom dolaska u blizinu Sunca zagrejavaju, sleđena površina kometa isparava i oslobađa oblak gasa i čestica prašine. Delovanjem čestica sunčevog vetra, oblak se oblikuje u rep komete. Budući da sunčev veetar dolazi iz pravca Sunca, potiskuje rep komete u suprotnom smeru.

SUNCE Kometar0agn

_________________
DUM SPIRO SPERO
SUNCE Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

SUNCE Empty SUNCE

Počalji od Gretta taj Ned Maj 19, 2013 1:22 am

SOLARNI MAKSIMUM U 2013. GODINI

Solarna aktivnost Sunca mjeri se u 11-godišnjim ciklusima, a u 2013. ta aktivnost je trebala biti na vrhuncu.

Međutim, znanstvenici bilježe nisku Sunčevu aktivnost od početka godine. Uočen je nizak broj sunčevih pjega i solarnih baklji, a dobiveni podaci pokazuju kako je trenutna aktivnost Sunca znatno slabija od prošlogodišnje, prenosi NASA.

Solarni fizičar Dean Pesnell iz NASA-inog Centra za svemirske letove ima drugačije objašnjenje. "Ovo je solarni maksimum", kazao je. "Ali, to izgleda drugačije od onoga što smo očekivali zbog toga što je Sunce doživjelo dva solarna maksimuma."
Znanstvenici su utvrdili da solarni ciklusi u stvarnosti nisu pravilni. Promjene sunčevih pjega mogu potrajati između 10 i 13 godina. Amplituda solarnog ciklusa ponekad i varira, pa su neki solarni maksimumi vrlo slabi, a drugi vrlo jaki.

Pesnell je zabilježio još neke komplikacije u Sunčevom ciklusu. Naime, posljednja dva solarna maksimuma, 1989. i 2001., imala su dva solarna maksimuma. To je rezultiralo mini ciklusom unutar samog solarnog ciklusa, koji je potrajao oko dvije godine.

Smatra da se ista stvar događa i sada, dodajući da bi se novi solarni maksimum trebao dogoditi 2013. i potrajati u 2014. godini.

SUNCE Sun1feu48

_________________
DUM SPIRO SPERO
SUNCE Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

SUNCE Empty Re: SUNCE

Počalji od Gretta taj Pon Apr 30, 2012 1:33 am

SUNCE


Nasa zvezda – Sunce, je deo galaksije koja se zove «Mlecni Put» i nalazi se na njegovoj ivici zajedno sa svojim planetama. Polozaj Mlecnog Puta u svemiru nije moguce odrediti, jer bi za to bio potreban pogled iz perspektive koju nauka danas ne poseduje. Sunce sa svojim sistemom obilazi oko centra nase galaksije. Za taj obilazak mu je potrebno 2,2 x 108 godina (sto znaci 220.000.000 godina) jer se nalazi dosta daleko od centra galaksije.

Ovo je izgled galaksije u kojoj se mi nalazimo – Mlecnog puta. Nas Suncev sistem se za naseg zivota nalazi u donjem desnom uglu:

SUNCE Mwb

Nase Sunce pripada klasi GV, sto znaci, mladjoj zvezdi srednje starosti i velicine. Spektrogram naseg Sunca izgleda ovako, crne linije u zavisnosti od debljine i polozaja na spektrogramu nam govore o kolicini i ucestalnosti pojedinih hemijskih elemenata na Suncu:

SUNCE Fraunhofer08

Precnik Sunca iznosi 1.392.000 km (u poredjenju, Zemljin precnik je 12.700 km). Temperatura koja vlada na Suncu nije svuda ujednacena. U centru Sunca ona je 15 miliona stepeni Celzijusa, dok je u fotosferi «samo» 5.400°C. Na Suncu postoje i delovi na kojima je temperatura 4.500°C. To su takozvane «Sunceve fleke», one izgledaju tamnije, jer je njihova povrsinska temperatura za hiljadu stepeni manja od njihove okoline. Pritisak na Suncu je 300 milijardi puta veci nego na Zemlji. Tako uz ovu temperaturu i pritisak, postoje uslovi za stvaranje energije kojom Sunce zraci. Sledeci elementi su sastavni deo Sunca: Vodonik 73,46 %, Helijum 24,58 %, Kiseonik 0,77 %, Ugljenik 0,29 %, Gvozdje 0,16 %, Neon 0,12 %, Azot 0,09 %, Silicijum 0,07 %, Magnezijum 0,05 %, Sumpor 0,04 %.

Ovako Sunce zaista izgleda:

SUNCE Sonne02


Ovako mogu da se vide Sunceve pege kroz dvogled sa filterom:

SUNCE Fleckendpp8y


A ovako one izgledaju na Suncevoj povrsini, snimljeno teleskopom:

SUNCE Sonnenflecken

Posto je Sunce udaljeno od Zemlje 8,3 svetlosne minute, mi ga u ovoj sekundi vidimo onako kako je on izgledao pre 8,3 minuta, jer je toliko dugo trebalo svetlosti da prevali put od Sunca do Zemlje.

Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
SUNCE Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

SUNCE Empty SUNCE

Počalji od Gretta taj Sre Jun 08, 2011 10:24 pm

ERUPCIJA NA SUNCU PONOVO PRETI ZEMLJI


Američka svemirska agencija NASA saopštila je da se u utorak ujutru dogodila "neubičajena" erupcija na Suncu usled koje bi moglo doći do smetnji u telekomunikacionim vezama na planeti danas popodne i uveče, prenosi Frans pres.

Ova solarna erupcija slična onoj koja se dogodila 2006. godine mogla bi da dovede do geomagnetske oluje umerenog intenziteta koja će se osetiti negde između 18 i 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Ovaj fenomen mogao bi da dovede do smetnji u elekričnim mrežama, satelitskim komunikacijama i vazdušnom saobraćaju.

Posebno bi mogli da budu ugroženi sistemi za geolokalizaciju što je veoma opasano za kontrolu letova, navela je NASA.

S obzirom da se erupcija nije dogodila u pravcu Zemlje, smetnje će biti ograničenog tipa.

Ovaj fenomen će dovesti i do jutarnjih bura i olujnih vetrova u polarnim predelima. Very Happy

SUNCE 10956087944def728c83c90012742384_orig


Poslednji izmenio Gretta dana Ned Maj 19, 2013 2:15 am, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
SUNCE Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

SUNCE Empty SUNCE

Počalji od Gretta taj Pon Dec 20, 2010 1:23 pm

POJACANA SUNCEVA AKTIVNOST – OPASNOST ZA KOMUNIKACIJU


Astronomi ovih dana posmatraju neobicno jake erupcije na Suncu. Jak suncani vetar se krece prema Zemlji, u Kini je vec doslo do remecenja radio talasa. Jake eksplozije na Suncu su prouzrokovane magnetnom aktivnoscu na povrsini zvezde. Prema izjavi NASA-e, erupcija koja se dogodila u ponedeljak je bila najjaca u zadnje cetri godine. Glavni udarrni talas Suncevog vetra se ocekuje za cetvrtak i petak, jer on putuje brzinom od 400-800 km/s. NASA je jos pre nekoliko nedelja upozorila na cinjenicu da ce na Suncu, posle relativno mirne faze, da nastupi turbulentan period cije moguce posledice ce da budu smetnje u satelitskim sistemima i strujnim i telekomunikacionim mrezama.

SUNCE Sunce13pijz
Suncani vetar i Zemlja

Medjutim, ovo je tek pocetak. Za 2013. godinu, predvidjaju se maksimalne aktivnosti erupcija na Suncu, sto ce dovesti do padanja satelita I onemogucavanja komunikacije mobilnim putem. Ovaj ciklus aktiviteta na Suncu se menja periodicno svakih 11 godina.

Prilikom erupcije na Suncu dogadja se takozvano “masovno koronalno izbacivanje”, kada se naelektrisane cestice iz suncanih pega izbacuju u visinu. Pri tome se obrazuju suncani vetrovi koji oslobadjaju ogromnu kolicinu energije, na Zemlji vidljive kao posebno intenzivna “polarna svetlost”.

SUNCE Sunce2cp63
Erupcije na Suncu

Od ovakvih promena na Suncu, najvise su u opasnosti telekomunikacioni sateliti navigacionog sistema GPS, od koga je moderno vazduhoplovstvo i moreplovstvo zavisno u velikoj meri. Very Happy


Poslednji put izmenio Gretta dana Pet Maj 31, 2013 10:50 pm, izmenio ukupno 9 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
SUNCE Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

SUNCE Empty Re: SUNCE

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu