PLAVI FORUM
PLAVI FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zastita autorskih prava

Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:10 pm

SOKOJ

Sokoj štiti prava autora muzike, autora teksta, autora aranžmana muzike i drugih nosilaca autorskih prava na muzičkim delima svih žanrova. Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije osnovana je 1950.godine. Najstarija je i do nedavno jedina organizacija za kolektivno ostvarivanje zaštite autorskih muzičkih i srodnih prava u našoj zemlji.

Sokoj štiti prava autora muzike, autora teksta, autora aranžmana muzike i drugih nosilaca autorskih prava na muzičkim delima svih žanrova. Sokoj zastupa, po osnovu njihovih punomoćja, preko 9.000 domaćih autora i nosilaca autorskih prava, a na osnovu 98 bilateralnih ugovora zaključenih sa inostranim autorskim društvima više od 2.000.000 inostranih autora.

Sokoj kolektivno ostvaruje sledeća imovinska prava autora muzičkih dela, sa rečima ili bez reči:
- pravo na beleženje ili umnožavanje dela;
- pravo stavljanja primeraka dela u promet;
- pravo davanja primeraka dela u zakup;
- pravo izvođenje;
- pravo predstavljanja;
- pravo prenošenja izvođenja ili predstavljanja;
- pravo emitovanja
- pravo reemitovanja
- pravo na javno saopštavanje uključujući interaktivno činjenje dela dostupnim javnosti;
- pravo javnog saopštavanja dela koje se emituje;
- pravo javnog saopštavanja dela sa nosača zvuka ili slike;
- pravo na posebnu naknadu od uvoza odnosno prodaje tehničkih uređaja i praznih nosača zvuka, slike i teksta za koje se opravdano može pretpostaviti da će biti korišćeni za umnožavanje autorskih dela za lične nekomercijalne potrebe i
- pravo na naknadu za davanje na poslugu

Sokoj je danas organizovan po modelu savremenih evropskih organizacija za kolektivnu zaštitu autorskih prava. Svoju delatnost Sokoj obavlja na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima (Službeni glasnik RS, broj 104/09, od 16.12.2009.). Rešenjem (br. 1119/10/2, od 30.04.2010. godine) Zavoda za intelektualnu svojinu obnovljena je dozvola Sokoja za obavljanje delatnosti ostvarivanja prava autora.

Kao neprofitna organizacija Sokoj obavlja dve osnovne grupe poslova:

- Izdaje dozvole za javno izvođenje i emitovanje zaštićenih muzičkih dela i za beleženje ili umnožavanje na nosače zvuka zaštićenih muzičkih dela;

- Ubire odgovarajuće autorske naknade od korisnika tih dela; raspodeljuje i isplaćuje prikupljene autorske naknade, autorima i drugim nosiocima autorskih prava u zemlji i inostranstvu.

Delujući u kontinuitetu više od šezdeset godina Sokoj je, kao vodeća institucija u ovoj oblasti u regionu, odigrao ogromnu ulogu u uspostavljanju i razvijanju sistema autorsko-pravne zaštite, borbi za bolji materijalni položaj domaćih muzičkih autora, zaštiti prava inostranih autora, kao i promociji nacionalnih kulturnih vrednosti.

Sokoj zastupa preko 9.000 nosilaca prava /autora (autora muzike, autora teksta, autora aranžmana), a na osnovu zaključenih ugovora sa inostranim autorskim društvima više od 2 miliona inostranih autora.

Sokoj ostvaruje sledeća imovinska prava autora muzičkih dela: pravo na beleženje ili umnožavanje dela, pravo stavljanja primeraka dela u promet, pravo davanja primeraka dela u zakup, pravo izvođenja, pravo predstavljanja, pravo prenošenja izvođenja ili predstavljanja, pravo emitovanja, pravo reemitovanja, pravo na javno saopštavanje uključujući interaktivno činjenje dela dostupnim javnosti, pravo javnog saopštavanja dela koje se emituje, pravo javnog saopštavanja dela sa nosača zvuka ili slike, pravo na posebnu naknadu od uvoza odnosno prodaje tehničkih uređaja i praznih nosača zvuka, slike i teksta za koje se opravdano može pretpostaviti da će biti korišćeni za umnožavanje autorskih dela za lične nekomercijalne potrebe i pravo na naknadu za davanje na poslugu.

Na osnovu ovlašćenja koja su mu nosioci prava /autori preneli, Sokoj zaključuje ugovore i izdaje dozvole za korišćenje muzike i za to naplaćuje odgovarajuću autorsku naknadu.
Prikupljena sredstva od korisnika muzike raspodeljuju se kako domaćim tako i autorima iz celog sveta, čija se muzika na teritoriji Srbije koristi.

Po slovu zakona, svako korišćenje muzike na javnom mestu podrazumeva prethodnu dozvolu autora i plaćanje odgovarajuće naknade. Autor ima zakonom zagarantovano pravo da učestvuje u dobiti koju muzika ostvaruje!

Muzika se na javnom mestu koristi na najrazličitije načine. Na muzici se „zarađuje“ veoma direktno. Ukoliko se izvodi na koncertima, zabavama, priredbama, festivalima ili u diskotekama i noćnim klubovima je osnovna „sirovina za rad“ i bez nje, u tom slučaju, dobiti nema.

U prodavnicama, buticima, prevoznim sredstvima, u frizerskim salonima i sličnim prostorima, muzika nije neposredno vezana za delatnost, već se radi o ambijentalnoj muzici, koja u dobroj meri doprinosi delatnosti koja se na takvim mestima obavlja.
Od značaja koje muzika ima u delatnosti korisnika zavisi i visina autorske naknade koju je korisnik dužan da plaća.


Poslednji izmenio Gretta dana Pet Nov 30, 2012 2:56 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:11 pm

LISTA NAJČEŠĆE POSTAVLJANIH PITANJA (FAQ):


Koja je funkcija Sokoja ?
Sokoj je organizacija koja je zakonski ovlašćena da obavlja zaštitu autorskih muzičkih prava. Kao organizacija, Sokoj izdaje dozvole za javno korišćenje muzičkih dela i naplaćuje autorsku naknadu. Kao neprofitna organizacija, Sokoj ne ostvaruje nikakvu zaradu za sebe. Po odbitku samo stvarnih troškova naplate, sva naplaćena sredstva od korisnika muzičkih dela raspodeljuju se kako domaćim tako i autorima iz celog sveta čija se muzika ovde emituje.


Delatnost Sokoja je....
Sokoj je organizacija ovlašćena da izdaje dozvole za javno korišćenje muzičkih dela, kao i da naplaćuje autorsku naknadu. Zakon nalaže da se, osim troškova poslovanja Sokoja, celokupan iznos autorske naknade raspodeli autorima u skladu sa Planom raspodele i aktima Sokoja.


Čija prava zastupa Sokoj?
Sokoj zastupa prava autora muzike, autora teksta i autora aranžmana i nosilaca autorskog prava.


Kako Sokoj ostvaruje zaštitu?
Sokoj u ime autora, na osnovu ovlašćenja koja su mu autori preneli, ubire od korisnika muzike autorsku naknadu i zatim je, kroz proces rada, raspodeljuje autorima čija su dela korišćena.


U čemu je prednost kolektivne zaštite u odnosu na individualnu?
Po zakonu svako korišćenje muzike na javnom mestu podrazumeva prethodnu dozvolu autora i plaćanje odgovarajuće naknade. Autor ima zakonom zagarantovana prava da učestvuje u dobiti korisnika koju muzika ostvaruje.
Praktično je nemoguće da autor kontaktira sve korisnike muzike pojedinačno i da sa svakim pojedinačno ugovara visinu naknade i to svaki put kada se njegovo delo koristi, na bilo koji način i na bilo kom mestu.
Zato je zakonom predviđeno postojanje organizacije koja, u ime svih muzičkih autora, ostvaruje njihova prava.


Da li postoji individualna zaštita autora?
Autori mogu individualno da štite svoja prava, ali zbog velikog obima i dostupnosti muzike, praktično, nisu u mogućnosti da imaju kontrolu nad svim vidovima korišćenja svojih dela.


Koju muziku Sokoj štiti?
Sokoj štiti sve vrste muzike, bez obzira na žanr, vrstu, oblik i trajanje. Sokoj štiti celokupan domaći i svetski repertoar, na osnovu zakona, ugovora sa autorima i ugovorima sa inostranim društvima.


Šta je autorsko pravo?
Autorsko pravo copyright je skup pravnih normi koje regulišu odnose u vezi sa autorskim delom. Autorsko delo je imovina autora.


Koja prava ima autor?
Autor ima moralna i imovinska prava.


Koliko traje autorsko pravo?
Autorsko pravo traje 70 godina od smrti poslednjeg autora na delu.


[u]Šta je autorska naknada?

Naknada za korišćenje autorskog dela.


Gde idu sredstva koje je Sokoj prikupio?
Prikupljena sredstva od korisnika muzike raspoređuju se autorima. Sokoj je neprofitna organizacija, što znači da ne ostvaruje nikakvu zaradu za sebe. Po odbitku samo stvarnih troškova naplate, sva naplaćena sredstva od korisnika muzičkih dela raspodeljuju se kako domaćim tako i autorima iz celog sveta, čija se muzika ovde emituje.


Da li je vaš sistem pravedan?
Ovaj sistem zastupljen je u svim razvijenijim zemljama sveta. Naši zakonski propisi o zaštiti intelektualne svojine usaglašeni su sa evropskim i zakonodavstvom svih ostalih razvijenih zemalja u svetu.


Plaćam Sokoju, da li sam u obavezi i da plaćam OFPS?
Ukoliko u svom objektu nemate živu muziku, već muziku koristite sa nekog od nosača zvuka, tzv mehaničku muziku, u obavezi ste da plaćate i jednoj i drugoj organizaciji. Sokoj štiti pravo autora muzike, dok OFPS štiti srodno pravo, pravo muzičkih izdavača.


_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:20 pm

KONCERTI I MUZIČKI FESTIVALI

Ukoliko organizujete neku muzičku manifestaciju, čeka vas naporan posao. Treba naći prigodan prostor, sačiniti što povoljniji ugovor o zakupu, obezbediti i isplatiti izvođače, pa štampanje karata, pa obezbeđenje, pa ulaznice, a zatim reklama, bilbordi, kontakti sa medijima...

A autorska prava?
To je osnovno što treba obezbediti - dozvolu muzičkih autora! Bez njihove muzike ne trebaju vam ni pevači ni izvođeči, a kamoli sala, ulaznice i reklama. Zar i o tome treba vi da brinete? Tu brigu prepustite nama.

Obavestite nas o vašim namerama, pismeno, na način koji vam oduzima najmanje vremena - redovnom ili elektronskom poštom, ili putem faksa. Napišite gde i kada će se koncerti održati, ko su izvođači i koji repertoar je u planu i to je sve. Naše je da vam obezbedimo dozvolu za korišćenje muzike!

Nakon održanog koncerta, javite nam koliko ste ulaznica prodali i po kojoj ceni. Obavestite nas i o tome koja su muzička dela izvedena kako bismo bili u mogućnosti da precizno obračunamo koliko treba da platite. Ako ste napravili mega koncert, okupili preko 5.000 posetilaca, naknada iznosi 5%, za koncert koji okupi preko 30.000 posetilaca 3% od prihoda pokriće troškove autorskih muzičkih prava.

Naknada će se umanjiti ukoliko su na koncertu izvedena muzička dela autora kojima je zaštita istekla, što znači da je prošlo više od 70 godina od dana njihove smrti. Umanjiće se i ako su izvedena muzička dela autora koji je prethodno već otkazao zaštitu Sokoju.
Doduše, takvih je autora jako malo, desetak, što je zanemarljivo prema hiljadama autora koje Sokoj štiti. U svakom slučaju, prijavljivanjem repertoara ne samo da ispunjavate svoju zakonsku obavezu, već je i vama u interesu da se naknada precizno obračunava.

Vodite računa: izvođačke honorare ugovarate sami, dok se autorski honorari isplaćuju uvek preko Sokoja ! Autorska prava nisu i ne mogu biti bilo gde u svetu predmet pojedinačnog ugovaranja između autora i organizatora. Na to upućuje i zakon, a i svetska praksa.

Uostalom, zar nije tako i vama jednostavnije ? Umesto da tražite i ugovarate pojedinačno sa svakim autorom naknadu za izvođenje, što je mnogo puta i tehnički nemoguće, pogotovo kada su inostrani autori u pitanju, vi ćete čitav posao završiti na jednom mestu. Budite sigurni da je taj način i povoljniji i jeftiniji za vas.

Za koncertne dvorane čiji kapacitet prelazi 3000 posetilaca, a godišnje se održava preko 30 koncerata, mogu se na iznos utvrđen tarifom primeniti popusti pod uslovima:

- da se zaključi ugovor o izvođenju muzičkih dela kako bi se regulisalo pitanje zakonske licence, kao i sva druga pitanja vezana za zaštitu prava autora;
- da korisnik prijavljuje održavanje svakog koncerta najmanje sedam dana unapred;
- da korisnik, najkasnije petnaest dana po održanom koncertu, prijavi Sokoju ime organizatora sa preciznim podacima o odgovornom pravnom licu - pun naziv, sedište firme, ime vlasnika, PIB, matični broj i slično;
- da korisnik, najkasnije petnaest dana po održanom koncertu, dostavi izveštaje o izvedenom repertoaru - pun naziv dela, imena autora i koautora i trajanje izvođenja;
- da korisnik, najkasnije petnaest dana po održanom koncertu, prijavi podatke o broju posetilaca, kao i o broju prodatih ulaznica i cenama ulaznica;
- da korisnik prihvati obavezu da, u slučaju da koncert organizuje treće lice, uputi i obaveže organizatora na regulisanje autorskih muzičkih prava sa Sokojem, kao i da o tome zahteva pismenu potvrdu Sokoja, kao i
- isplati autorsku naknadu u roku od osam dana od dana prijema fakture, za koncerte koje direktno organizuje.

Pod ovim uslovima, može se obračunati popust u odnosu na iznos utvrđen tarifom u visini od:
- 10% za koncerte koje korisnik neposredno organizuje, odnosno
- 5% za koncerte koje u njegovom prostoru organizuje treće lice.

Popusti se regulišu aneksima ugovora sa rokom važnosti od godinu dana od potpisivanja, a mogu se primeniti počev od 15. juna 2007. godine, odnosno od trenutka kada je visina naknade za koncerte utvrđena u rasponu od 3% do 8%, u zavisnosti od broja posetilaca.


Koncerti na kojima je ulaz slobodan

U slučaju da planirate da publici besplatno, bez plaćanja ulaznica, obezbedite uživanje u muzici, ne zaboravite da i u tom slučaju imate iste zakonske obaveze prema autorima, bez obzira što ste se vi odrekli svojih prihoda. Autori ne dele sudbinu vašeg poslovanja. Njihova su dela korišćena i za to im treba platiti.
U tom slučaju, kako zakon nalaže, autorska naknada se računa u istom procentu, na isti način, samo što osnovicu za obračun čine vaši ukupni rashodi - troškovi organizacije koncerta.


Humanitarni koncerti

Zaista je za svaku pohvalu što ste spremni da se odreknete svojih prihoda ili dela prihoda za nekoga kome je taj novac neophodan. Obavestite nas o tome ! Muzički autori su se uvek rado odazivali ovakvim akcijama, time što su organizatore oslobađali obaveze plaćanja autorske naknade. Ali, morate ih pitati za dozvolu... nije njihova zakonska obaveza da vas oslobode obaveze plaćanja!

U najvećem broju slučajeva i autori su spremni da se odreknu svojih prihoda i o tome ćemo vas pismeno, zvanično obavestiti. Bilo bi lepo da se na ulaznici ili koncertnom programu, zabeleži i da Sokoj, u ime muzičkih autora koje zastupa, podržava vašu akciju time što ne insistira na plaćanju autorske naknade.

Ne zaboravite! Pored organizatora koncerta, u obavezi da ispuni sve ove obaveze prema muzičkim autorima je i vlasnik prostora. Takozvana "solidarna odgovornost" predviđena je za svako pravno ili fizičko lice koje u organizaciji učestvuje, na bilo koji način.


I. Korisnik je dužan da unapred, najkasnije sedam dana pre održavanja muzičke manifestacije, prijavi Sokoju održavanje, pri čemu prijava treba da sadrži:

- datum, vreme i mesto održavanja manifestacije;
- kapacitet sale, odnosno prostora u kome se manifestacija održava;
- podatke o organizatoru (pun naziv pravnog, odnosno fizičkog lica, sedište PIB, matični broj i tekući račun);
- podatke o vlasniku sale (pun naziv pravnog, odnosno fizičkog lica, sedište, PIB, matični broj i tekući račun);
- broj štampanih ulaznica.

Korisnik je dužan da u roku od 15 dana od dana održavanja manifestacije dostavi sledeće podatke:

- overen i potpisan izveštaj koji sadrži podatke o ukupnom broju prodatih ulaznica, cenama ulaznica (bez PDV), kao i podatak o broju besplatnih i neprodatih laznica, i
- izveštaj o prihodima prikupljenim po osnovu donacija, sponzorstva i slično.
Ukoliko korisnik ne ostvaruje prihod, dužan je da prijavi ukupne troškove održavanja manifestacije.
Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja koncerta. Popis izvedenih dela mora sadržati nazive izvedenih dela, imena autora i koautora i trajanje izvođenja, za svaki koncert, odnosno muzičku manifestaciju posebno.
Naknada se plaća po održanom koncertu, odnosno muzičkoj manifestaciji.

Osnovica za obračun naknade utvrđuje se

- u odnosu na ukupne prihode koje korisnik ostvari po svim osnovama - prihod od ulaznica, sponzorstvo i/ili pružanja bilo kakvih usluga koji su u funkciji organizacije manifestacije i slično, ili
- u odnosu na ukupne troškove organizacije koncerata (honorari izvođača, troškovi postavljanja bine/scene, troškovi rasvete i ozvučenja, troškovi smeštaja izvođača i svi drugi troškovi neophodni za organizaciju manifestacije), ako prihoda nema, i to u visini od:

Zastita autorskih prava Tabeladwsvs

Ukoliko se ne ostvaruje prihod

a troškovi ne mogu utvrditi, naknada se određuje u paušalnom iznosu, u visini od 1,00 boda po posetiocu, računajući mogući kapacitet sale, odnosno računajući 2 posetioca po kvadratnom metru prostora, ukoliko je manifestacija na otvorenom prostoru.

Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.
Iznosi u tarifi iskazani su bez poreza na dodatnu vrednost.

Ukoliko korisnik ne prijavi koncert

na način i u rokovima koji su predviđeni ovom tarifom, Sokoj će naknadu obračunavati primenjujući maksimalni predviđen procenat od 8%, ukupni kapacitet sale, odnosno prostora i prosečno utvrđenu cenu ulaznice

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:24 pm

MUZIČKO-ZABAVNE PRIREDBE

Ukoliko organizujete bilo kakvu muzičku manifestaciju koja, pored muzike, podrazumeva i druge sadržaje, vaše zakonske obaveze prema autorima muzičkih dela su potpuno iste kao i za koncerte.
To znači da manifestaciju treba prijaviti, zatražiti dozvolu Sokoja, a zatim prijaviti koliki je prihod ostvaren i pažljivo sačiniti listu izvedenih muzičkih dela. Platićete manje nego za koncert, s obzirom da je i udeo muzike u ovakvim manifestacijama manji.

Visina naknade i način na koji Sokoj obračunava, kada su u pitanju manifestacije kao što su muzičko - plesna takmičenja, revije na ledu, cirkuske i artističke priredbe i slično, pronaćićete u Tarifi.

Muzičko-plesna takmičenja, revije na ledu, cirkuske i artističke priredbe i sl.

Korisnik je dužan da dostavi izveštaj koji sadrži podatke o broju prodatih ulaznica i cenama ulaznica, odnosno o troškovima realizacije priredbe, u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.
Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.
Osnovica za obračun naknade utvrđuje se prema broju prodatih ulaznica i cenama ulaznica, odnosno prema troškovima, a u visini od 4%.

Ako korisnik ne dostavi podatke o ukupno ostvarenom prihodu, odnosno troškova, u predviđenom roku, ili ako se prihodi, odnosno troškovi, ne mogu pouzdano utvrditi, naknada se obračunava u iznosu od 2 boda po mogućem posetiocu.Poslednji izmenio Gretta dana Pon Avg 20, 2012 8:33 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:26 pm

MUZIČKO SCENSKE PRIREDBE

Ukoliko organizujete bilo kakvu muzičku manifestaciju koja, pored muzike, podrazumeva i druge sadržaje, vaše zakonske obaveze prema autorima muzičkih dela su potpuno iste kao i za koncerte.

To znači da manifestaciju treba prijaviti, zatražiti dozvolu Sokoja, a zatim prijaviti koliki je prihod ostvaren i pažljivo sačiniti listu izvedenih muzičkih dela. Platićete manje nego za koncert, s obzirom da je i udeo muzike u ovakvim manifestacijama manji.

Visina naknade i način na koji Sokoj obračunava, kada su u pitanju manifestacije kao što su muzičko - plesna takmičenja, revije na ledu, cirkuske i artističke priredbe i slično, pronaćićete u Tarifi.


Muzičko-plesna takmičenja, revije na ledu, cirkuske i artističke priredbe i sl.

Korisnik je dužan da dostavi izveštaj koji sadrži podatke o broju prodatih ulaznica i cenama ulaznica, odnosno o troškovima realizacije priredbe, u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.
Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.
Osnovica za obračun naknade utvrđuje se prema broju prodatih ulaznica i cenama ulaznica, odnosno prema troškovima, a u visini od 4%.

Ako korisnik ne dostavi podatke o ukupno ostvarenom prihodu, odnosno troškova, u predviđenom roku, ili ako se prihodi, odnosno troškovi, ne mogu pouzdano utvrditi, naknada se obračunava u iznosu od 2 boda po mogućem posetiocu.


_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:36 pm

ZABAVNE PRIREDBE

Ako organizujete neku od zabavnih priredbi na javnom mestu (svadbu, promociju, proslavu, modnu reviju, matursko veče, doček Nove godine) na kojoj će se koristiti i muzika, imate zakonsku obavezu prema autorima muzike.
Korišćenje muzike na takvoj priredbi, po zakonu, treba prijaviti, zatražiti dozvolu Sokoja. Naknadu ćete platiti po priredbi, a visinu i način na koji je Sokoj obračunava pronaćićete u

Svadbe, promocije, proslave, modne revije i slično

Naknada se plaća po priredbi i obračunava prema kapacitetu objekta - broju stolica / posetilaca i to:

Zastita autorskih prava Tabela0xsrc


Za organizaciju zabavnih priredbi u diskotekama, klubovima, splavovima i sličnim ugostiteljskim objektima naknada se plaća u iznosu od 10 bodova po posetiocu, računajući 1 posetioca na 1m2.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.
Iznosi u tarifi iskazani su bez poreza na dodatu vrednost.


Maturske večeri

Naknada se plaća po priredbi i obračunava u visini od 6% od prihoda ostvarenog prodajom ulaznica, konzumacija i slično, odnosno u iznosu od 20 bodova po stolici/posetiocu.
Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.
Iznosi u tarifi iskazani su bez poreza na dodatu vrednost.


Doček Nove godine (31.12/1.1 i 13.1/14.1)

Naknada se plaća po priredbi i obračunava:
- za organizaciju dočeka u diskotekama, klubovima, splavovima i sličnim ugostiteljskim objektima u iznosu od 20 bodova po posetiocu, računajući 1 posetioca na 1m2;
- za organizaciju dočeka u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima u iznosu od 6% od prihoda ostvarenog prodajom ulaznica, konzumacija i sl. odnosno u iznosu od 30 bodova po stolici, računajući raspoloživ broj mesta (pun kapacitet), u slučaju da se ne vrši prodaja ulaznica;
- za organizaciju dočeka na otvorenom prostoru (gradski trgovi i slično), u iznosu od 1 boda
po posetiocu, računajući 3 posetioca na 1m2.
Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.
Iznosi u Tarifi iskazani su bez poreza na dodatu vrednost.

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:37 pm

JAVNE MANIFESTACIJE

Ukoliko organizujete bilo kakvu javnu manifestaciju (miting, karneval, poselo, sportski događaj, javni skup) koja podrazumeva i korišćenje muzike, imate zakonske obaveze prema autorima muzičkih dela. To znači, da manifestaciju treba prijaviti, zatražiti dozvolu Sokoja. Naknada se plaća po manifestaciji, a visina naknade i način na koji je Sokoj obračunava pronaćićete u Tarifi.

2008. godine Vera Baronijan, naslednica kompozitora Vartkesa Baronijana, uputila je zabranu korišćenja muzičkog dela Vostani Serbije svim političkim strankama na političkim skupovima.

Mitinzi, karnevali, posela, sportski događaji, javni skupovi i sl.

Naknada se plaća po manifestaciji, obračunava prema broju posetilaca i iznosi:

Zastita autorskih prava Tabelexes7a

Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja manifestacije.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.
Iznosi u tarifi iskazani su bez poreza na dodatu vrednost.

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:38 pm

UGOSTITELJSTVO

Imate li moderno opremljen restoran, restoran nacionalne kuhinje, piceriju, noćni bar ili kafić, svejedno... Sigurno je da ste pažljivo gradili atmosferu i stvarali imidž svog ugostiteljskog objekta, vodeći računa o dobroj kuhinji, kvalitetnom piću, higijeni, ljubaznosti i sposobnosti osoblja.

Sigurno je isto tako da ste osmislili i muzičke sadržaje koji će ravnopravno učestvovati u kreiranju jedinstvenosti vašeg objekta. Zvuci koje proizvode vešti prsti talentovanog muzičara za klavirom, nešto življi pop sastav ili ansambl verziran za narodnu i starogradsku muziku, stvoriće atmosferu kakvu vaši gosti priželjkuju.
Budite uvereni da će i sledeći put rado posetiti vaš objekat kako bi se ponovo opustili i razonodili.

Ukoliko se vaši gosti odluče da prve sate svog bračnog života proslave baš u vašem objektu, i trubači bi dobro došli. A možda da organizujete matursko veče ili proslavu godišnjice mature, poneki banket ili rođendansko slavlje, zašto da ne? Fina i sigurna zarada, a i dobra reklama.

Muzičarima ste pošteno platili, a i zaslužili su! Samo ne zaboravite na autore - kompozitore, aranžere i tekstopisce - kad smo kod zasluga... Pošteno je da i oni dobiju svoj deo naknade, zar ne? Dogovorite se sa muzičarima da popune listu izvođenih muzičkih dela, radi tačne raspodele naknade koju ste platili.

Ne zaboravite da prethodno pribavite dozvolu Sokoja.
Visinu i način na koji Sokoj obračunava autorsku naknadu koju treba da platite, pronaćićete u Tarifi.

Tokom jednog meseca u ugostiteljskom objektu muzika može uživo da se izvodi, može da se koristi tzv mehanička muzika - korišćenje muzike sa nekog od nosača zvuka (radio, tv, CD ..), kao i da bude zastupljena kombinacija ova dva vida korišćenja.


Tarifa naknada po osnovu javnog izvođenja u ugostiteljskim objektima
(sa ili bez smeštajnih kapaciteta),
kao i drugim objektima ugostiteljskog tipa


Diskoteke, klubovi, barovi, splavovi i sl.

Naknada se plaća mesečno i obračunava prema kvadraturi objekta, bez pomoćnih prostorija.

Zastita autorskih prava Unbenannt-4m7b0x


Ako se organizuju pojedinačne muzičke manifestacije, korisnik je dužan da unapred, najkasnije sedam dana pre održavanja muzičke manifestacije, prijavi Sokoju održavanje, pri čemu prijava treba da sadrži:

- datum, vreme i mesto održavanja manifestacije;
- kapacitet sale, odnosno prostora u kome se manifestacija održava;
- podatke o organizatoru (pun naziv pravnog, odnosno fizičkog lica, sedište PIB, matični broj i tekući račun);
- podatke o vlasniku sale (pun naziv pravnog, odnosno fizičkog lica, sedište, PIB, matični broj i tekući račun);
- broj štampanih ulaznica.

Korisnik je dužan da u roku od 15 dana od dana održavanja manifestacije dostavi sledeće podatke:
- overen i potpisan izveštaj koji sadrži podatke o ukupnom broju prodatih ulaznica, cenama ulaznica (bez PDV), kao i podatak o broju besplatnih i neprodatih ulaznica, i
- izveštaj o prihodima prikupljenim po osnovu donacija, sponzorstva i slično.

Ukoliko korisnik ne ostvaruje prihod, dužan je da prijavi ukupne troškove održavanja manifestacije.

Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja koncerta.
Popis izvedenih dela mora sadržati nazive izvedenih dela, imena autora i koautora i trajanje izvođenja, za svaki koncert, odnosno muzičku manifestaciju posebno.

Naknada se plaća po održanom koncertu, odnosno muzičkoj manifestaciji.

Restorani, kafane, kafići i slični objekti

Naknada se plaća mesečno i obračunava prema kapacitetu broju stolica/posetilaca, računajući raspoloživ broj stolica, odnosno pun kapacitet i to:
1. za izvođenje do 10 dana mesečno - 6 bodova po stolici/ po posetiocu
2. za izvođenje preko 10 dana mesečno - 8 bodova po stolici/ po posetiocu.

Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela do 15. u mesecu za prethodni mesec. Ukoliko se pored živog izvođenja, koriste i uređaji za reprodukciju muzike, naknada se uvećava za 2 boda po stolici/posetiocu.

Naknada po osnovu organizacije zabavnih priredbi (svadbe, promocije, proslave, modne revije i sl.), maturske večeri, proslave Nove godine i drugih muzičkih manifestacija, obračunava se i plaća posebno.

Vrednost boda iznosi 11,00 dinara, bez PDV.
U zavisnosti od regiona u kome se nalazi sedište korisnika, na iznose autorske naknade izražene u paušalu, primenjuje se sledeći koeficijenti:
- za teritoriju Beograda, Novog Sada, kao i za turistička mesta 1,00
- za region Vojvodine 0,90
- za region Centralne i Zapadne Srbije 0,80
- za region Istočne i Južne Srbije 0,70

Svadbe, promocije, proslave, modne revije i slično

Ako se organizuju pojedinačne zabave (svadbe, promocije, proslave i sl.), naknada se plaća po priredbi i obračunava prema kapacitetu objekta - broju stolica/posetilaca i to:

Zastita autorskih prava Tabela3moy0

Za organizaciju zabavnih priredbi u diskotekama, klubovima, splavovima i sličnim ugostiteljskim objektima, kao i drugim objektima ugostiteljskog tipa, naknada se plaća u iznosu od 10 bodova po posetiocu, računajući 1 posetioca na 1kvm.
Ukoliko se u ugostiteljskim objektima zabavne priredbe redovno održavaju, naknada se može odrediti na mesečnom nivou, u visini od 2 priredbe mesečno, a prema kapacitetu objekta - broju stolica/posetilaca.

Naknada za korišćenje muzičkih dela na promocijama, proslavama, modnim revijama i sličnim manifestacijama može se utvrditi i prema prihodu, u visini od 6% od ostvarenog prihoda. Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.


Maturske večeri

Naknada se plaća po priredbi i obračunava u visini od 6% od prihoda ostvarenog prodajom ulaznica, konzumacija i slično, odnosno u iznosu od 20 bodova po stolici/ posetiocu.
Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od održavanja priredbe.

Doček Nove godine (31.12/1.1 i 13.1/14.1)

Naknada se plaća po priredbi i obračunava:
- za organizaciju dočeka u diskotekama, klubovima, splavovima i sličnim ugostiteljskim objektima u iznosu od 20 bodova po posetiocu, računajući 1 posetioca na 1m2;
- za organizaciju dočeka u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima u iznosu od 6% od prihoda ostvarenog prodajom ulaznica, konzumacija i sl. odnosno u iznosu od 30 bodova po stolici, računajući raspoloživ broj mesta (pun kapacitet), u slučaju da se ne vrši prodaja ulaznica, konzumacije i sl.

Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.
Vrednost boda iznosi 11,00 dinara, bez PDV.

U zavisnosti od regiona u kome se nalazi sedište korisnika, na iznose autorske naknade izražene u paušalu, primenjuju se sledeći koeficijenti:
- za teritoriju Beograda, Novog Sada, kao i za turistička mesta 1,00
- za region Vojvodine 0,90
- za region Centralne i Zapadne Srbije 0,80
- za region Istočne i Južne Srbije 0,70

Diskoteke, klubovi, noćni barovi, splavovi i sl.

Naknada se obračunava i plaća mesečno, prema kvadraturi objekta, bez pomoćnih prostorija.

Zastita autorskih prava Tabela9for8

Restorani, kafane, picerije i sl.

Naknada se plaća mesečno i obračunava prema kapacitetu - broju stolica/posetilaca i to:

Zastita autorskih prava Tabelajoq7e

Vrednost boda iznosi 11,00 din bez PDV.

Kafići, kafe-barovi i sl.

Naknada se obračunava i plaća mesečno, prema kapacitetu - broju stolica/posetilaca i to u visini od 10 bodova. Vrednost boda iznosi 11,00 din, bez PDV.

Internet kafei, poslastičarnice, pekare i slični objekti ugostiteljskog tipa

Naknada se obračunava i plaća mesečno, prema kapacitetu - broju stolica/posetilaca i to u visini od 5 bodova.
Vrednost boda iznosi 11,00 dinara, bez PDV

Dečje igraonice u kojima se organizuju proslave rođendana i slične manifestacije

Naknada se plaća mesečno, u visini od 500 bodova.
Vrednost boda iznosi 11,00 dinara, bez PDV

Ostali ugostiteljski objekti
(kiosci brze hrane, hamburgernice i slični objekti koji
ne poseduju deo za smeštaj gostiju)

Naknada se plaća mesečno, u visini od 80 bodova. Vrednost boda je 11,00 dinara, bez PDV.

U zavisnosti od regiona u kome se nalazi sedište korisnika, na iznose autorske naknade izražene u paušalu primenjuju se sledeći koeficijenti:
- za teritoriju Beograda, Novog Sada, kao i za turistička mesta 1,00
- za region Vojvodine 0,90
- za region Centralne i Zapadne Srbije 0,80
- za region Istočne i Južne Srbije 0,70

[Hotelski objekti
U hotelske objekte spadaju: hoteli, odmarališta planinski domovi i ostali smeštajni objekti u kojima se na komercijalnoj osnovi pružaju ugostiteljske usluge.

Sigurni smo da vam je na prvom mestu zadovoljan i dobro raspoložen gost. Bez sumnje, gosti su zadovoljni ukoliko ih u hotelu dočeka i muzika - kako u sobama, tako i u restoranu.

Složićete se da je atmosfera u svakom javnom prostoru mnogo lepša uz prisustvo muzike. Naknada za korišćenje muzike plaća se mesečno u hotelima, planinskim domovima i ostalim smeštajnim objektima u kojima se na komercijalnoj osnovi pružaju ugostiteljske usluge.

Zastita autorskih prava Tabelergpvi

Vrednost boda iznosi 11,00 dinara, bez PDV

U zavisnosti od regiona u kome se nalazi sedište korisnika na iznose autorske naknade izražene u paušalu primenjuju se sledeći koeficijenti:
- za teritoriju Beograda, Novog Sada, kao i za turistička mesta 1,00
- za region Vojvodine 0,90
- za region Centralne i Zapadne Srbije 0,80
- za region Istočne i Južne Srbije 0,70

Korisnik je dužan da dostavlja do 15. u mesecu, za prethodni mesec, izveštaj o broju korišćenih/izdatih soba u toku meseca. U slučaju da korisnik izveštaj ne dostavi u predviđenom roku, naknada će se računati prema ukupnom broju soba.

Naknada za izvođenje, odnosno saopštavanje javnosti muzičkih dela u restoranima, klubovima, barovima, diskotekama i sličnim objektima koji se nalaze u sklopu smeštajnih kapaciteta, kao u frizerskim, kozmetičkim salonima, prodavnicama i sl, plaća se u visini i na način predviđen odgovarajućom tarifnom klasom.


Ilustracija, kroz primere, obračuna autorske naknade

Svakom ugostitelju potrebna je dozvola Sokoja za legalno korišćenje muzičkog repertoara.
Dozvole se obezbeđuju zaključenjem odgovarajućih ugovora, za svaku vrstu korišćenja muzike posebno; izvođenje muzike uživo ili korišćenje putem uređaja za reprodukciju muzike (RTV aparati, DVD8, CD i sl.), upotreba RTV aparata po hotelskim sobama, u zajedničkim prostorijama, organizacija svadbi, maturske večeri, organizacije dočeka Nove godine i sličnih manifestacija.

Tarifom Sokoja određuje se način obračuna i visina naknade za svaku vrstu objekta i svaki vid korišćenja muzičkih dela posebno. Visina naknade utvrđena je u bodovima, a vrednost boda je 9,00 dinara.

Hotel

Hotel se nalazi u Beogradu ili u Novom Sadu ili u nekom turističkom mestu

Kategorizacija hotela: četiri zvezdice
Kapacitet hotela: 10 luks apartamana, 60 dvokrevetnih soba i 40 jednokrevetnih soba
U sastavu hotela su: restoran, piano bar, fitnes centar (dve sale) i sala za kongresni turizam

Gde je sve muzika u hotelu zastupljena?

- Postoji centralno ozvučenje u holovima i zajedničkim prostorijama;
- U svim apartmanima i sobama su radio i televizijski prijemnici;
- U restoranu se vikendom muzika izvodi uživo, a ostalim danima koristi se mehanička muzika;
U restoranu hotela, tokom meseca, organizuju se dve svadbe;
- Svakodnevno u piano baru prisutna je mehanička muzika;
- U sali za kongresni turizam organizuje se modna revija;
- Fitnes centar (u salama za rekreaciju ima muzike).

Koliko, na mesečnom nivou, treba platiti autorsku naknadu za sve oblike korišćenja muzike u navedenom hotelu?

- Centralno ozvučenje (350 bodova X 11,00 dinara) -3.850,00 dinara
- Zvučne kutije (5) (5kutija X 100 bodova X 11,00 dinara) - 5.500,00 dinara
- RTV prijemnici po sobama (30 bodova po rtv prijemniku)
iskorišćeno: 2 apartmana, 60 soba.
30 bodova X 62 X 11,00 dinara - 20.460,00 dinara
- Restoran (živo izvođenje muzike do 10 dana mesečno: 6 bodova X 11,00 dinara X 150 mesta)
9.966,00 dinara
mehanička muzika: 2 boda X 11,00 dinara X 150 mesta 3.300,00 dinara
održane su dve svadbe: 800 bodova X 11,00 dinara X 2 - 17.600,00 dinara
- Piano bar/mehanička muzika (30 stolica X 10 bodova X 11,00 dinara) 3.300,00 dinara
- Fitness centar - 2 zvučne kutije X 20 bodova X 11,00 dinara - 440,00 dinara
- Modna revija (300 posetilaca) 1000 bodova X 11,00 dinara - 11.000,00 dinara

Hotel će za sve navedene sadržaje, na mesečnom nivou,
za autorsku naknadu Sokoju uplatiti 75.416,00 dinara.

Motel

Motel se nalazi u regionu Centralne ili Zapadne Srbije (primenjivaće se koeficijenat 0,80)

Kategorizacija hotela: tri zvezdice
Kapacitet motela: 40 dvokrevetnih i 20 jednokrevetnih soba
U sastavu hotela su: restoran (100 stolica) i etno šop

Gde je sve muzika u motelu zastupljena?

- Centralno ozvučenje (holovi i zajedničke prostorije);
- Televizori po sobama;
- Restoran: živo izvođenje muzike (vikendom) i mehanička muzika (ostalim danima);
- Muzički uređaj (radio) u etnošopu

Koliko na mesečnom nivou treba platiti autorsku naknadu za sve oblike korišćenja muzike?

- Centralno ozvučenje 250 bodova X 11,00 dinara - 2.750,00 dinara
- Zvučne kutije (2) (2 kutije X 70 bodova X 11,00 dinara) - 1.540,00 dinara
- RTV prijemnici po sobama (iskorišćeno je 25 sobama) 20 bodova po prijemniku - 5.500 dinara
- Restoran: živo izvođenje muzike vikendom, ostalim danima mehanička muzika
8 bodova X 100 stolica X 11,00 dinara - 8.880,00 dinara
- Etnošop - 50 bodova X 11,00 dinara - 550,00 dinara

Motel bi Sokoju trebao da uplati za autorsku naknadu 19.220,00 dinara, ali pošto se nalazi u regionu Centralne ili Zapadne Srbije primenjuje se koeficijent 0,80, 20% od navedene sume, što iznosi 15.376,00 dinara.


Smeštajni objekat (seosko domaćinstvo)

Smeštajni objekat se nalazi u regionu Istočne ili Južne Srbije (primenjivaće se koeficijent 0,70)
Seosko domaćinstvo obuhvata 10 soba i gostionicu (50 mesta)

Gde je sve muzika u seoskom domaćinstvu zastupljena?

- Televizijski prijemnici u sobama (10 televizijskih prijemnika)
- U gostionici se koristi mehanička muzika


Koliko na mesečnom nivou (septembar mesec) treba platiti autorsku naknadu za sve oblike korišćenja muzike?

U sobama se nalaze televizijski prijemnici (20 bodova X 10 soba X 11,00 dinara) 1.200,00 dinara
U gostionici, sa 50 mesta, koristi se mehanička muzika (50 stolica X 8 bodova X 11,00 dinara - ) 4.400,00 dinara

Seosko domaćinstvo bi Sokoju trebalo da uplati za autorsku naknadu 6.600,00 dinara, ali pošto se nalazi u regionu Istočne ili Južne Srbije primenjuje se koeficijent 0,70, 30% od navedene sume, što iznosi 5.620,00 dinara.


_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:40 pm

TRGOVINE

U trgovine spadaju: tržni centri, šoping molovi, mega marketi, robne kuće, samoposluge, butici, prodavnice i sl.)
Naknada se plaća mesečno, prema površini ozvučenog prostora u kvm i to:

Zastita autorskih prava Tabela90ss4

U okviru tržnog centra, mega marketa i drugih objekata koji imaju centralno ozvučenje, naknadu plaća i svaki korisnik posebno (trgovina, butik, kafić, frizerski salon i slično), ukoliko muziku koristi iz drugih izvora. Visina naknade zavisi od vrste objekta.

Vrednost boda je 11,00 dinara, bez PDV.

U zavisnosti od regiona u kome se nalazi sedište korisnika, na iznose autorske naknade izražene u paušalu primenjuju se sledeći koeficijenti:

- za teritoriju Beograda, Novog Sada, kao i za turistička mesta 1,00
- za region Vojvodine 0,90
- za region Centralne i Zapadne Srbije 0,80
- Za region Istočne i Južne Srbije 0,70

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:41 pm

ZANATSKE RADNJE

U zanatske radnje spadaju: frizerski saloni, saloni lepote, kozmetički, pedikir i manikir saloni, spa centri, saloni za masažu i sl.)

Naknada se plaća mesečno, prema površini ozvučenog prostora u kvm i to:

Zastita autorskih prava Tabelavjswj

Vrednost boda iznosi 11,00 dinara, bez PDV.

U zavisnosti od regiona u kome se nalazi sedište korisnika, na iznose autorske naknade izražene u paušalu primenjuju se sledeći koeficijenti:

- za teritoriju Beograda, Novog Sada, kao i turistička mesta 1,00
- za region Vojvodine 0,90
- za region Centralne i Zapadne Srbije 0,80
- za region Istočne i Južne Srbije 0,70_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:43 pm

OSTALI KORISNICI

Pozorišta i bioskopi

Naknada se plaća mesečno, za korišćenje muzike pre početka predstave, u pauzi i na kraju predstave u iznosu:
- za centralno ozvučenje 200 bodova
- po zvučnoj kutiji 20 bodova
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara


Sportsko-rekreativni centri (bazeni, kupatila, klizališta i sl.)

Naknada se plaća mesečno i to:
- za centralno ozvučenje 300 bodova;
- po zvučnoj kutiji 20 bodova;
- po uređaju za reprodukciju muzike 200 bodova
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara


Sale za rekreaciju ( fitnes klubovi, aerobik sale, joga, pilates i sl.)

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 200 bodova.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara


Plesne škole

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 5 bodova po polazniku, a prema broju upisanih polaznika u toku meseca.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.


Stadioni, sportske hale i sl.

Naknada se plaća po održanoj sportskoj manifestaciji za korišćenje muzike pre početka, u pauzi ili posle sportske manifestacije, i to:
- do 10.000 sedišta u iznosu od 300 bodova;
- od 10.000 do 30.000 sedišta u iznosu od 400 bodova;
- više od 30.000 sedišta u iznosu od 500 bodova
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara


Trgovine
(butici, prodavnice, tržni centri, robne kuće, samoposluge i sl.)

Naknada se plaća mesečno i to:
- za centralno ozvučenje 200 bodova;
- po zvučnoj kutiji 10 bodova;
- po uređaju za reprodukciju muzike 50 bodova.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara
U okviru tržnog centra sa centralnim ozvučenjem, naknadu plaća i svaki korisnik koji u svom lokalu koristi uređaje za reprodukciju muzike, kao i u slučaju kada koristi centralno ozvučenje.


Zanatske radnje
(frizerski saloni, kozmetički saloni, pedikirski saloni, saloni za masažu i sl.)

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 60 bodova.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara


Sajmovi

Naknada se plaća u iznosu od:
- 400 bodova po danu, za korišćenje na prostoru površine do 5000 kvm
- 800 bodova po danu, za korišćenje na prostoru površine preko 5000 kvm.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara


Biblioteke, galerije, muzeji i drugi izložbeni prostori

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 100 bodova.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara


Prevozna sredstva

Naknada se plaća mesečno i to:
- u autobusu 50 bodova;
- u avionu 100 bodova;
- u vozu (po ozvučenom vagonu) 100 bodova;
- na brodu 100 bodova
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara


Zabavni parkovi

Naknada se plaća po danu, u iznosu od 100 bodova.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.


Javni prostori
(čekaonice, parkirališta, železničke, autobuske i metro stanice,
javne garaže, pristaništa, aerodromi, liftovi i sl.)

Naknada se plaća mesečno i to za centralno ozvučenje 200 bodova i po zvučnoj kutiji 20 bodova, odnosno u visini od 1 boda po 1 kvadratnom metru prostora.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.


Video klubovi, CD klubovi, kiosci, filijale banaka, pošta, internet kafei, kladionice, bilijar sale, kockarnice i slični javni prostori

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 100 bodova.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.


Instalacije za audio-vizuelno oglašavanje

Naknada se plaća po instalaciji, u visini od 50 bodova.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.


_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:44 pm

INTERAKTIVNO KORIŠTENJE MUZIKE

Interaktivno korišćenje muzike omogućuje korisniku pristup muzičkom delu u željenom obimu, u izabrano vreme, na jedan od načina:
- preslušavanje (prenos u toku emitovanja ili na zahtev pojedinca, bez mogućnosti zadržavanja/snimanja dela na hard disk, mobilni telefon i sl);
- snimanje odabranog muzičkog dela na odgovarajući trajni nosač zvuka.
Da bi legalno poslovali, servis provajderi (vlasnici interaktivnih mreža - mobilnih mreža, internet provajdera) i provajderi sadržaja imaju obavezu plaćanja autorske naknade i ispunjavanja drugih obaveza utvrđenih zakonom. Sklapanjem ugovora sa Sokojem oni dobijaju dozvolu za interaktivno korišćenje muzike.

Preslušavanje (streaming) bez mogućnosti zadržavanja/snimanja muzičkog dela web radio, web simulcasting i sl.

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 8% od ukupno ostvarenog prihoda, koji uključuje i prihod od reklama, sponzorstva, donacija, kompenzacija i sl.
Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi Sokoju izveštaj o ostvarenom prihodu u prethodnom mesecu, kao i listu korišćenih muzičkih dela, sa imenima autora, koautora i izvođača i trajanjem izvođenja.
Ukoliko korisnik ne ostvaruje komercijalni prihod, naknada se obračunava prema prosečnom broju posetilaca koji pristupa sajtu, u toku jednog meseca, i to u iznosu od 2 boda po posetiocu.
Minimalna naknada za ovu vrstu korišćenja muzičkih dela iznosi 600 bodova mesečno.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.


Preslušavanje na zahtev (streaming on demand)

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 10% od ukupno ostvarenog prihoda, koji podrazumeva broj realizovanih zahteva u toku meseca i cena koju po zahtevu plaća krajnji korisnik, umanjenu za iznos PDV-a i/ili prihode od reklama, sponzorstva, donacija, kompenzacija i sl.
Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi Sokoju izveštaj o ostvarenom prihodu u prethodnom mesecu.
Ukoliko korisnik ne ostvaruje komercijalni prihod, naknada se obračunava prema prosečnom broju posetilaca na sajtu, u toku jednog meseca, i to u iznosu od 3 boda po posetiocu.
Minimalna naknada za ovu vrstu korišćenja muzičkih dela iznosi 700 bodova mesečno.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.


Prateća muzika (background music)

Naknada se plaća mesečno i obračunava u visini od:
- za fizička lica 200 bodova
- za pravna lica 500 bodova.
Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu za prethodni mesec, dostavi Sokoju listu korišćenih muzičkih dela, sa imenima autora, koautora i izvođača i trajanjem izvođenja.


Interaktivno pristupanje muzičkom delu, uz mogućnost snimanja - zadržavanja dela na nosaču zvuka (mobilnom telefonu, hard disku i sl.)

Autor muzike ima pravo da odobri ili da zabrani svako korišćenje njegovog muzičkog dela, kao i korišćenje melodija njegovih kompozicija za pozivne melodije mobilnih telefona.
Sokoj izdaje dozvole da se motivi muzičkih dela domaćih i stranih autora, na različite načine uobličene, koriste u pozivne melodije mobilnih telefona.

Za ovaj vid korišćenja muzike, naknada se plaća mesečno, u iznosu od 12% od ukupno ostvarenog prihoda. Ukupno ostvaren prihod podrazumeva broj realizovanih zahteva u toku meseca i cenu koju po zahtevu plaća krajnji korisnik, umanjenu za iznos PDV-a.

Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi Sokoju izveštaj o ostvarenom prihodu u prethodnom mesecu kao i podatke o muzičkim delima koja čine njegovu ponudu (naziv dela, imena autora, ime izvođača), sa tačno naznačenim brojem realizovanih zahteva za svako delo posebno.

Minimalna naknada za ovu vrstu korišćenja muzičkih dela iznosi 1,00 bod po ring tonu, odnosno po downloud-u.
Vrednost boda iznosi 9,00 dinara.Poslednji put izmenio Gretta dana Pon Avg 20, 2012 5:56 pm, izmenio ukupno 2 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 5:46 pm

ELEKTRONSKI MEDIJI

U eleketronske medije spadaju: radio i televizijske stanice, komercijalne radio i/ili televizijske stanice, kablovska televizija i satelitska televizija.


Radio i televizijske stanice

Programski koncepti radijskih i televizijskih programa mogu biti raznovrsni. Pored ustaljene šeme - malo zabavnih, malo informativnih emisija, poneki film, reportaža, drama ili serija, radio i tv programi mogu plasirati isključivo kulturne ili sportske sadržaje, mogu biti tematski opredeljeni ka filmu i filmskoj umetnosti.

Zatim, dečji kanali, muzički kanali, ili kanali na kojima se iz sata u sat emituju samo crtani filmovi...
Ono što čini sastavni deo svakog radijskog ili televizijskog programa, bez obzira na programsku orijentaciju, je MUZIKA.

Pored samostalno izvedenih muzičkih numera, muzika "pokriva" i dobar deo svakog filma, reportaže, serije ili drame. Muzikom se najavljuju i odjavljuju emisije, odvajaju se tematske celine u emisijama kolažnog tipa, pa i kvalitet svake reklamne poruke umnogome zavisi od muzičkog dela koje ga prati.
Muzička podloga brižljivo se priprema i za svaku informativnu ili dokumentarnu emisiju. Čak i svaki pokret junaka crtanog filma propraćen je nekim muzičkim taktom!

Statistika govori da najmanje 60% svakog radijskog programa, pa i onog čiji programski koncept možemo nazvati informativnim, čini muzika.
Skoro 40% muzike zastupljeno je u programima televizijskih stanica, nezavisno od programskog opredeljenja.

Dolazimo, dakle, do zaključka da je muzika nenametljiv, ali neizbežan "začin" i sastavni deo svakog radijskog i televizijskog programa. Iz minuta u minut, u etru se smenjuju muzičke numere koje su proizvod rada i talenta desetine hiljada autora - kompozitora, aranžera, tekstopisaca i drugih nosilaca prava.

Po slovu zakona, upotreba muzike nije slobodna!
Potrebno je obezbediti dozvolu muzičkih autora i platiti odgovarajuću naknadu, koja će se raspodeliti autorima, prema podacima o emitovanim muzičkim delima.

Ukratko, pošaljite nam osnovne podatke o vašoj radio/TV stanici i Sokoj će vam obezbediti dozvolu emitovanja celokupnog svetskog muzičkog repertoara! Platićete autorsku naknadu srazmerno prihodima koje ostvarujete, a vaše je briga samo da nam redovno šaljete podatke o muzičkim delima koja su emitovana, kako bismo naknadu isplatili autorima čija su dela i korišćena.

Osnovica za obračun naknade i primenu procenta koji je određen tarifom je celokupan prihod RTV stanice koji je u funkciji emitovanja programa. Za autora čije se delo emituje, zaista je nevažno da li se radi o komercijalnom prihodu koji RTV stanica zarađuje od reklama, spotova, raznih komercijalnih sadržaja ili država ima interesa da u neku stanicu investira, pa veliki deo prihoda čine budžetska izdvajanja - subvencije, dotacije i slično.
Nije od značaja ni da li je neko emisiono preduzeće uspelo da pribavi donacije i na koji način zarađuje. Bitno je da zaradi doprinosi i njihova muzike, te su deo prihoda ostvarili i muzički autori. Zaradili su to, pošteno. Pošteno im platite!

Upoznajte se sa mišljenjem nadzornog državnog organa - Zavoda za intelektualnu svojinu, koji detaljno tumači osnovicu za obračun naknade.

Mišljenje Zavoda o tumačenju osnovice za obračun naknade:
"Emitovanje muzičkih dela bez dozvole Sokoja je neovlašćeno korišćenje koje povlači i krivičnu odgovornost, kazne za privredni prestup, pa zatim tužbe zbog neplaćene autorske naknade, bespotrebne troškove oko advokata, sudskih taksa, zateznih kamata... Na kraju i zabranu korišćenja zaštićenog muzičkog repertoara, što Sokoj takođe može inicirati prema nesavesnim emiterima."

Brigu o nesavesnim emiterima preuzela je i Republička radiodifuzna agencija koja detaljno proučava odnos emitera prema zaštiti prava autora.

Pokušajmo, međutim, za trenutak da zaboravimo na kazne, pravo i pravnike, paragrafe i obaveze koje se njima nameću. Shvatićemo tada, reč je, pre svega, o obavezi prema autoru - stvaraocu, reč je o poštovanju njegovog rada i kreativnosti. Reč je, ukratko, o našem odnosu prema kulturi.


Ustanove javnog radiodifuznog servisa

I Korisnik je dužan da dostavlja Sokoju podatke o prihodima, sa razdvojenim osnovicama sticanja i to do 15. u mesecu za prethodni mesec, kao i da dostavi kopiju overenog Bilansa uspeha po završnom računu, najkasnije do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Pored Bilansa uspeha, korisnik je dužan da priloži i relevatnu finansijsku i drugu dokumentaciju iz koje se pouzdano može utvrditi osnovica za obračun naknade.

Na osnovu podataka iz Bilansa uspeha za proteklu poslovnu godinu, može se utvrditi akontacija za tekuću godinu koja se obračunava do konačnog obračuna, što će Sokoj i korisnik utvrditi ugovorom.
Konačan obračun naknade za jednu poslovnu godinu, Sokoj će izvršiti na osnovu godišnjeg računa korisnika i finansijske i druge dokumentacije.

Ukoliko korisnik ne razgraniči osnove sticanja, naknada se obračunava u iznosu od 60% na ime pretplate, odnosno prihoda realizovanih intervencijama državnih organa i 40% na ime prihoda od marketinga i drugih komercijalnih prihoda.

II Korisnik je dužan da do 15. u mesecu za prethodni mesec dostavi popis emitovanih muzičkih dela u formi koju propisuje Sokoj.

Naknada se utvrđuje prema prihodima, a visina procenta određena je prema zastupljenosti muzičkog repertoara u odnosu na ukupno trajanje programa.

Zastita autorskih prava Tabelezjsj1

Visina procenta određuje se prema zastupljenosti muzičkog repertoara u odnosu na ukupno trajanje programa.

Podatak o zastupljenosti muzičkog repertoara u odnosu na ukupno trajanje programa korisnik je dužan da prijavljuje Sokoju i time se svrsta u određenu kategoriju. Sokoj zadržava pravo da prijavljene podatke o učešću muzičkog repertoara upoređuje i usklađuje sa izveštajima ovlašćenih monitoring agencija.

Korisnik je dužan da dostavlja Sokoju podatke o ukupno ostvarenom prihodu, sa razdvojenim osnovicama sticanja i to do 15. u mesecu za prethodni mesec, kao i da dostavi kopiju overenog Bilansa uspeha po završnom računu, najkasnije do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Pored Bilansa uspeha, korisnik je dužan da priloži i relevatnu finansijsku i drugu dokumentaciju iz koje se pouzdano može utvrditi osnovica za obračun naknade.

Na osnovu podataka iz Bilansa uspeha za proteklu poslovnu godinu, može se utvrditi akontacija za tekuću godinu koja se obračunava do konačnog obračuna, što će Sokoj i korisnik utvrditi ugovorom.
Konačan obračun naknade za jednu poslovnu godinu, Sokoj će izvršiti na osnovu godišnjeg računa korisnika i finansijske i druge dokumentacije.

Korisnik je dužan da do 15. u mesecu za prethodni mesec dostavi popis emitovanih muzičkih dela u formi koju propisuje Sokoj.

Ukoliko isti korisnik emituje i putem radija i putem televizije, naknada se obračunava tako što se, na osnovu utvrđenih procenata posebno za radio, posebno za televiziju, obračunava prosečna stopa.
Ukoliko su dugovanja emitera prema Sokoju veća od tromesečne naknade, odnosno ukoliko emiter ne dostavlja Sokoju popise emitovanih dela u periodu dužem od tri meseca, smatraće se da je neovlašćeni korisnik muzičkih dela. Takav emiter biće prijavljen RRA na dalji postupak, shodno odredbi člana 20. Zakona o radiodifuziji. Pritom, Sokoj zadržava pravo naplate sudskim putem, kao i pravo da preduzme sve druge pravne mere.


Zona pokrivenosti za radio i/ili televizijske stanice

Minimalna naknada za radio ili televizijsko emitovanje muzičkih dela, kao najniži iznos naknade za korišćenje repertoara, obračunava se prema broju stanovnika u servisnoj zoni pokrivenosti i to:

Zastita autorskih prava Tabelacrsw2

Za radio i/ili televizijske stanice civilnog sektora, minimalna naknada se obračunava u visini od 50% utvrđenih iznosa.

Ukoliko emiter ima zaključen ugovor sa Sokojem i ako u ugovorenim rokovima:
- prijavi relevantne podatke za obračun naknade,
- dostavi verodostojne popise emitovanih dela, u formi koju propisuje Sokoj i
- naknadu isplati u celini po računu Sokoja,
na iznos naknade odobriće se popust od 10%.

Vrednost boda iznosi 11,00 dinara, bez PDV.

U zavisnosti od regiona u kome se nalazi sedište korisnika, na iznose autorske naknade izražene u paušalu primenjuju se sledeći koeficijenti:

- za teritoriju Beograda, Novog Sada, kao i za turistička mesta 1,00
- za region Vojvodine 0,90
- za region Centralne i Zapadne Srbije 0,80
- za region Istočne i Južne Srbije 0,70


Kablovska televizija

Da bi legalno poslovali kablovski operateri su dužni da, između ostalog, pribave i dozvolu Sokoja da reemituje i domaće i inostrane TV kanale i za to plaćaju određenu naknadu. Visina naknade srazmerna je zaradi koju kablovci ostvaruju, a plaća se prema broju priključaka i broju kanala koji čine njihovu ponudu.

Zakon o autorskom i srodnim pravima izričito kaže da se, u slučaju reemitovanja, prava autora ostvaruju samo preko organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava.

Kako biste pribavili dozvolu Sokoja, potrebno je da nam, pored osnovnih podataka o preduzeću, pošaljete podatak koliko priključaka ima vaša kablovska mreža i koji su TV kanali uključeni u vaš kablovski sistem. Na osnovu toga, poslaćemo vam dozvolu, a visinu svoje finansijske obaveze izračunaćete lako, primenom paušala koji je u dozvoli naveden.

Autorska naknada o ustupanju prava emitovanja muzičkih dela putem kablovske difuzije za 2012. godinu iznosi, 0,45 mesečno, odnosno 5,40 dinara, po priključku, po kanalu, godišnje.

Navedeni iznosi biće uvećani za stopu poreza na dodatnu vrednost. Obračun naknade vrši se mesečno, za prethodni mesec.


Satelitska televizija

Emitovanje muzičkih dela - satelitsko emitovanje
Slanje signala namenjenih za javni prijem, u neprekidnom komunikacionom lancu ka satelitu i nazad na zemlju.

Operateri su dužni da pribave dozvolu Sokoja i da plaćaju određenu naknadu, koja se određuje u procentualnom odnosu od ukupno ostvarenih prihoda, a visina procenta utvrđuje se prema zastupljenosti muzičkog repertoara u odnosu na ukupno trajanje programa. Sve važne informacije o načinu određivanja i visini autorske naknade nalaze se u Tarifi Sokoja.

Naknada za emitovanje muzičkih dela putem satelita se određuje u procentualnom iznosu od ukupno ostvarenih prihoda, a visina procenta utvrđuje se prema zastupljenosti muzičkog repertoara u odnosu na ukupno trajanje programa.

Osnovicu za obračun naknade i primenu procenta čine ukupni prihodi ostvareni u okviru delatnosti.

Zastita autorskih prava Tabelakgubb

Ukoliko se učešće muzičkog repertoara ne može pouzdano utvrditi, smatraće se da je učešće muzike u programu radio, odnosno TV stanice:
sa pretežno informativnim sadržajem - do 30%
sa pretežno muzičkim sadržajem - preko 60%.

Minimalna naknada za ovu vrstu korišćenja muzičkih dela iznosi 1.000 bodova.
Korisnik je dužan da dostavlja Sokoju podatke o ukupno ostvarenom prihodu do 15. u mesecu, za prethodni mesec, kao i da dostavi kopiju overenog Bilansa uspeha po završnom računu, najkasnije do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Pored Bilansa uspeha, korisnik je dužan da priloži i relevatnu finansijsku i drugu dokumentaciju iz koje se pouzdano može utvrditi osnovica za obračun naknade.

Na osnovu podataka iz Bilansa uspeha za proteklu poslovnu godinu, može se utvrditi akontacija za tekuću godinu koja se obračunava do konačnog obračuna, što će Sokoj i korisnik utvrditi ugovorom.
Konačan obračun naknade za jednu poslovnu godinu, Sokoj će izvršiti na osnovu godišnjeg računa korisnika i finansijske i druge dokumentacije.

Korisnik je dužan da do 15. u mesecu za prethodni mesec dostavi popis emitovanih muzičkih dela u formi koju propisuje Sokoj.

Emitovanje preko satelita putem sredstava za dekodiranje signala (DIRECT TO HOME tehnologija)
Naknada se plaća dela plaća se u visini od 0,10 bodova, po dekoderu, po TV kanalu, mesečno.
Operater je dužan da dostavi izveštaj o broju dekodera, kao i popis TV kanala koje reemituje do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Popis kanala mora sadržati sve kanale koji čine ponudu operatera, sa zvaničnim nazivom kanala i zemljom porekla.

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 6:00 pm

IZDAVAČI

Izdavač je u obavezi ste da sa Sokojem zaključi tipski BIEM-ov ugovor i da prijavi celokupan snimljeni repertoar. Njegova obaveza, kao izdavača, je da kvartalno dostavljate izveštaj o prodaji nosača zvuka. Ako je izdavač, i nosilac autorskog prava u obavezi je da zaključi sa Sokojem ugovor o isključivom ustupanju autorsko pravnih ovlašćenja.

BIEM-ov ugovor
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/4_ugovori/biem_ugovor_za_izdavace.pdf

Obrazac za popis dela i izveštaj o prodaji nosača zvuka
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/4_ugovori/popis_dela_za_izdavace.pdf

Ugovor za izdavača/pablišera (nosilac autorskog prava)
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/4_ugovori/ugovor_za_izdavace.pdf
_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 6:08 pm

FORMULARI I PRAVILNICI


ZAKON O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/7_propisi/zakon_o_autorskim_i_srodnim_pravima.pdf


STATUT SOKOJA
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/7_propisi/statut_sokoja.pdf


PRIJAVA ZA KORISCENJE MUZIKE
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/4_ugovori/prijava_za_koriscenje_muzike.pdf

POPIS ZVEDENIH DELA
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/4_ugovori/popis_izvedenih_dela.pdf

VODIC ZA KORISNIKE MUZIKE
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/8_brosure/vodic_za_korisnike.pdf

PRAVILNIK O MUZICKIM KOSULJICAMA
http://www.sokoj.rs/propisi/pravilnik-o-muzickim-kosuljicama

RTV MUZCKE KOSULJICE
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/4_ugovori/rtv_muzicke_kosuljice.pdf


PRIMERI POPUNJENE MUZICKE KOSULJICE
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/4_ugovori/primer_popunjene_muzicke_kosuljice.pdf

TARIFNI SPORAZUM SA POSLOVNIM UDRUŽENJEM KABLOVSKIH OPERATERA
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/7_propisi/tarifni_sporazum_sa_poslovnim_udruzenjem_kablovskih_operatera.pdf

JEDINSTVENA TARIFA ZA POSEBNU NAKNADU
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/7_propisi/jedinstvena-tarifa-za-posebnu-naknadu-sokoj-ofps-pi.pdf


TARIFA NAKNADA ZA RTS
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/7_propisi/rts-tarifa-za-sluzbeni-glasnik-posle-odluke-komisije.pdf

Tarifa naknada za radio i televizijske stanice
http://www.sokoj.rs/repository/CMS/7_propisi/tarifa-za-komercijalne-i-druge-emitere-za-sluzbeni-glasnik-anem.pdf

PROTOKOL O SARADNJI
http://sokoj.rs/repository/CMS/7_propisi/protokol-o-saradnji-sokoj-i-unija.pdf

PLAN RASPODELE
http://www.sokoj.rs/propisi/plan-raspodele

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Gretta taj Pon Avg 20, 2012 6:16 pm

ASCAP - THE AMERICAN SOCIETY OF COMPOSERS, AUTHORS AND PUBLISHERS


Američko društvo kompozitora, autora i izdavača (engleski: American Society Of Composers, Authors And Publishers, ASCAP) je besprofitna organizacija za zaštitu autorskih prava specijalizirana za muzičku industriju, a koja štiti autorska prava svojih članova prateći izvedbe njihovih djela - bilo uživo bilo preko drugih medija - te naplaćujući odgovarajući naknade od strane izvođača.

ASCAP je osnovan 13. februara 1914. godine na inicijativu poznatog kompozitora Victora Herberta, a ubrzo su mu se priključila neka od najpoznatijih imena tadašnjeg Tin Pan Alleya. Godine 1919. je sklopljen sporazum o recipročnoj suradnji i međusobnom zastupanju s UK|britanskom organizacijom Performing Rights Society.

ASCAP te naknade prikuplja u fond koji se kasnije članovima isplaćuje u obliku tantijema. ASCAP danas broji oko 360.000 članova. Godine 2008. ASCAP je prikupio 933 mil. US$ naknada za izvođenje, te članovima isplatio 817 mil. US$ tantijema.
http://www.ascap.com/ascap

_________________
DUM SPIRO SPERO
Zastita autorskih prava Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11767
Points : 17194
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

Zastita autorskih prava Empty Re: Zastita autorskih prava

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu