PLAVI FORUM
PLAVI FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ISTINITE PRIČE

Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Pet Sep 09, 2011 2:27 am

BIZARNI MUZEJI ŠIROM SVETA

MUZEJ MUMIJA


Ovo nije muzej koji je nastao usled dugotrajnog i mukotrpnog rada, ovo je muzej leševa pokupljenih posle epidemije Kolere 1833 u Guanajuatu. Većina leševa je dospela ovde zato što rođaci nisu imali dovoljno novca da ih sahrane.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Muzej-mumija-2

KAPUĆINI KATAKOMBE NA SICILIJI


Krajem 16. veka lokalni monasi su praktikovali mumificiranje. Tokom vremena su postali toliko dobri u tome, da su počeli da mumificiraju jedni druge posle smrti.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Svet-cuda-katakombe

Posle nekog vremena lokalna buržoazija je počela da smatra mumificiranje to kao prestiž, pa su se takmičili ko će da bude bolje mumificiran i postavljen u ovu biblioteku leševa.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Svet-cuda

Tako je nastao muzej ljudi kroz 4 veka, gde mogu da se vide leševi sa odecom koju su nosili za života. Svi su poredjani danas i izloženi za posetioce.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Svet-cuda-moda-katakombe

MUZEJ MENSTRUACIJE I ŽENSKOG ZDRAVLJA


U New Carrollton-u u državi Merilend (USA) postoji muzej posvećen menstruaciji. Ovaj muzej se nalazi u privatnom podrumu, a moze da bude posecem samo ako se zakaze sastanak i posetioc sidje sam u podrum. Gospodin Hari koji je vlasnik i osnivač ovog muzeja od 1995. godine izlaže ne samo razne vrste uložaka, tampona i ostalih proizvoda vezanih za menstruaciju, on takođe pravi i umetnost od ovih predmenta, barem on to tako naziva. Mogu se videti suknje i razni predmeti napravljeni isključivo od sredstava namenjenih ženskoj higijeni. Pitanje nije kako to da je ovaj nazovi muzej, i dalje u opticaju, pitanje je zašto ovaj čovek i jos uvek nije u instituciji za mentalno lecenje, a jos vece pitanje je kakve to osobe imaju volju da posećuju ovaj muzej.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Muzej-menstruacije-2

MUZEJ FALUSA

Na Islandu postoji muzej posvećen penisima svih vrsta, veličine i oblika. Naravno, isto se radi o privatnoj kolekciji jedne ekcentrične individue koja uživa da sakuplja penise od svih vrsta sisara na našoj planeti.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Muzej-falusa-2

Ovaj muzej ima preko 3.000 eksponata od 100 različitih vrsta sisara, a posetioci mogu da ostave donaciju u vidu novog artefakta.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Muzej-falusa-3

MUZEJ MEDICINSKIH ČUDA

Muzej se nalazi u Filadelfiji i to je nejverovatnije najbizarniji muzej na svetu. Dr. Mutter je ovaj muzej napravio u medicinske svrhe, i tu su izložena, na primer, istraživanja najveće bubuljice na svetu ili najveći primerak ljudske stolice.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Mutter-muzej

U muzeju je i najveća kolekcija čudnih ljudskih lobanja, kao i zbirka creva od raznih zivotinja i ljudi.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Mutter-muzej-2

Razni deformiteti su takodje deo ove bizarne zbirke.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Xx8c6i


MUZEJI MUČENJA


Sirom Evrope postoje razne zbirke srednjovekovnih instrumenata za mucenje koji su se koristili u svim vecim gradovima. Oni su sakupljeni i izlozeni u mnogim muzejima, zajedno sa slikama koje detaljno objasnjavaju upotrebu instrumenata za mucenje. Cak je i jedna elektricna stolica nasla svoje mesto u jednom od ovih muzeja.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Folternjpm

Shocked

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Uto Okt 04, 2011 1:43 am

POGREŠNE PROCENE - ISTINA JE NAJBOLJI POKAZATELJ


• Zaboravite na tu glupost. Nijedna slika iz Civilnog rata nikada nije zaradila ni prebijene pare. - MGM direktor, koji je savetovao da se ne investira u film 'Prohujalo sa vihorom'

• Veoma zanimljivo, dečko, ali to nikada neće proraditi. - Profesor Aeronautike u Cambridge-u, reagujući na nacrt mlaznog motora.

• Stigao sam, ne samo gde ni jedan čovek pre nije bio, nego i najdalje što će ljudski rod ikad stići. - Kapetan Cook, na putu za Pacifik.

• Moje mišljenje je da na svetu može da se proda maksimalno pet kompjutera. - Tomas Vatson, precednik IBM-a, 1943.godine.

• S obzirom da kalkulator ENIAC ima 18.000 vakumskih cevi i da teži 30 tona, kompjuteri u budućnosti će možda imati manje od 1000 vakumskih cevi i težiće samo tonu i po. - Predviđanje stručnog časopisa 'Popularna Mehanika', 1949.

• Putovao sam po celoj zemlji, pričao sam sa najvećim stručnjacima i mogu da tvrdim da je obrada podataka hir koji nece potrajati ni godinu dana. - Odgovorni urednik “Poslovnih knjiga”, 1957.

• Ali... Pa to ničemu ne može da služi. - Izjava inženjera u odseku IBM-a za razvoj, 1968.godine, koji je komentarisao otkriće mikročipa.

• Ne postoji ni jedan jedini razlog zašto bi neko želeo kompjuter u svojoj kući. - Ken Olson, predsednik i osnivač kompanije 'Digital Equipment Corporation', 1977.

• 640k je više nego dovoljno za bilo kog korisnika. - Bil Gejts, 1981. godine.

• Telefon ima suviše mana da bi se mogao ozbiljno razmatrati kao oblik komunikacije. Taj aparat je, za nas potpuno nevažan. - Western Union, njihovo unutrašnje saopštenje, izdato 1876.

• Bežična muzička kutija nema nikakvu komercijalnu vrednost. Ko bi plaćao za poruke poslate svima? - Saradnici Dejvida Sarnofa, kao odgovor na njegov predlog da se investira u radio, 1920.

• Mada bi televizija tehnički i teorijski bila moguća, komercijalno i finansiski je totalno neisplativa. - Li Di Forest, investitor

• Letelice teže od vazduha su nemoguće.

• Ispostaviće se da su X-zraci obična varka. - Wilijem Tomson i Lord Kelvin, engleski naučnici, 1899.

• Otišli smo u Atari i rekli im: 'Imamo neke fantastične ideje, šta mislite da nas Vi finansirate? Ili, možemo da Vam ih damo. Dajte nam platu, i mi ćemo da radimo za vas na tom projektu'. U Attariu nisu pristali. Onda smo otišli u Hewlett-Packard, a oni su nam rekli: 'Hej, ne trebate nam. Pa vi čak nemate ni fakultet'. - Stiv Džobs, osnivač kompanije 'Apple', objašnjavajući kako su pokušavali da zainteresuju Atari i HP za njegov i Voznijakov lični računar.

• Ne vidim ni jedan razlog zašto bi ova knjiga trebalo da uzdrma bilo čija religiozna ubeđenja. - Čarls Darvin, povodom izdavanja svoje revolucionarne knjige 'Poreklo vrsta', 1869.

• Sa preko 50 automobila stranih konkurenata, japanska auto industrija nema šanse da zauzme veći deo američkog tržišta. – “Business Week”, 2. avgust, 1968.

• Profesor Godard ne zna odnos između akcije i reakcije i da mu za reakciju treba neki bolji oslonac od vakuma. Izgleda da mu nedostaje neko osnovno znanje iz srednje škole. - Urednik “New York Times”-a, komentarišući revolucionarnu Godardovu studiju raketnih motora, 1921.

• Mi smo izgleda prvi i, bez sumnje, poslednji posetioci ovog neprofitabilnog mesta. - Narednik Džosep Ives, nakon posete Velikog Kanjona, 1861.

• Bušiti zbog nafte? Mislite, bušiti zemlju da bi došli do nafte!? Vi ste totalno poludeli. - Radnici kojima je Edvin L. Drejk pokušao da predstavi svoj projekat naftnih bušotina, 1859.

• Deonice su dosegle svoj maksimum i neće se više menjati. - Irving Fišer, profesor ekonomije na Jejl univerzitetu, 1929.

• Ne postoji ni najmanji nagoveštaj da je nuklearnu energiju moguće obuzdati. To bi značilo da bi atome mogli da cepamo po volji. - Albert Ajnštajn, 1932.

• Atomska bomba nikad neće eksplodirati. To vam kažem kao veliki stručnjak za eksplozive. - Admiral Vilijem Lehju, prilikom komentarisanja američkog projekta atomske bombe.

• Svi putnici su spaseni sa Titanika nakon sudara. – “New York Evening Sun” objavio kao vest 15. aprila 1912. godine.

• Za turistu koji stvarno hoce da pobegne od svega i da se odmori, pravi raj je Vijetnam. – “Newsweek”, ovakva je bila reklama za godišnje odmore u kasnim 1960. godinama.

• Napravićete brodove koji plove bez obzira na vetar i pokreću se spaljivanjem cepanica ispod palube... Stvarno nemam vremena za takve gluposti. - Napoleon, komentarišući Fultonov parobrod.

• Avioni su interesantne igračke, ali bez nekog vojnog značaja. - Maršal Ferdinand Fos, francuski profesor strategije u 'Ecole Superieure de Guerre'.

• Veći avion je nemoguće napraviti. - Boingov inženjer, nakon prvog leta aviona Boing 247, dvomotornog aviona za 10 ljudi.

• Sve što je moguće izmisliti, već je izmišljeno. - Čarls H.Djuel, ovlašćeni čovek u USA zavodu za patente, 1899.

• Teorija o mikrobima, Luja Pastera, je besmislena bajka. - Pier Pacet, francuski profesor fiziologije u Tuluzu, 1872.

• Trbušna duplja, grudi i mozak će zauvek ostati nedostupni hirurškim operacijama. - Ser Džon Erik Erikson, britanski hirurg, 1873.

• Bolje da učiš za sekretaricu, ili da se udaš. - Agencija za manekene, kada je odbijala Merlin Monro 1944.godine.

• Trebalo bi da se vratite vožnji kamiona. - Organizator koncerata, kada je otpuštao Elvisa Prislija 1954.godine.

• Ko bi uopšte želeo da čuje glumce kako pričaju na filmu? - H.M.Varner, “Warner Brothers”, 1927.

• Drago mi je što će Klark Gejbl da propadne ovom ulogom, a ne ja. - Gari Kuper, nakon što je odbio ulogu u čuvenom filmu 'Prohujalo sa vihorom'.

• Prodavnica kolačića je loša ideja. Pored toga, ispitivanja govore da Amerikanci više vole krckave kolačiće, nego meke, kakve vi pravite. - Odgovor na ideju Debi Filds da osnuje prodavnicu, koja je kasnije postala poznata kompanija, 'Mrs.Fields Cookies'.

• Ne sviđa nam se njihov zvuk, a i onako gitarska muzika izlazi iz mode. - Izdavačka kuća “Decca Recording Co.”, odbijajući Bitlse, 1962. Very Happy


_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Čet Nov 03, 2011 1:24 am

BIZARNI TRETMANI ZA ZENSKU LEPOTU


Engleska: Regeneracija kose spermom rasplodnog bika


Salon za njegu kose Hari's iz Londona u svojoj ponudi nudi i tretman dubinske regeneracije kose za oštećene vlasi. Pomiješan s korijenom iranske biljke katere i još nekoliko tajnih sastojaka, ova smjesa prepuna proteina unijet će živost u svaku obojanu, ispucalu i kovrčavu kosu.


Njemačka: Pivska kupka

Ovaj je tretman stekao svjetsku slavu nakon što ga je u Americi počela reklamirati glumica Catherine Zeta-Jones, ali Nijemci su cijelu stvar odveli na razinu više. Pojačane pivskim kvascem, sladom i hmeljem, kupke od ovakvog piva vrlo su česte u turističkoj ponudi Njemačke. Pjenušav i topao, ovaj tretman koji podsjeća na jacuzzi garantirano smiruju kožu i vraća joj mladenački izgled pomoću vitamina B, biotina i proteina koji se u njemu nalaze.


Izrael: Zmijska masaža

U gradiću Talmei Elazar na sjeveru Izraela nalazi se wellness centar imena Ada Barak's Spa, a ono po čemu je postao svjetski poznat jest korištenje zmija pri masaži (uglavnom) zadovoljnih mušterija. Naravno, niti jedna zmija koja se koristi pri masaži nije otrovnica, a ako je vjerovati ushićenim komentarima mušterija, masaža većim zmijama sastoji se od nježnog gnječenja naših bolnih točaka, dok se one manje koriste za nježno milovanje i potpuno opuštanje.


Turska: Riblja pedikura


Umjesto klasičnog procesa pilinga prije same pedikure, stopala se sretnih vlasnica umaču u kadu s vodom prepunoj tzv. turskih šarana, istih onih riba koje se u tradicionalnoj turskoj medicini koriste za liječenje psorijaza i ekcema, hraneći se mrtvim stanicama naše kože. Ipak, upozoravaju liječnici, s ovim tretmanom treba biti oprezan, budući da mnoge od ovih riba mogu biti potencijalni nositelji različitih zaraza.


Čile: Mladost iz puževe sluzi


Nakon što je otkriveno kako radnici na jednoj čileanskoj farmi puževa imaju iznimno glatku i nježnu kožu na rukama, industriji ljepote nije trebalo dugo da to primijeti i od toga napravi pravi brend. Mnogi stručnjaci tvrde kako sluz koju ispuštaju puževi ima i brojne druge pozitivne učinke na ljudsku kožu, poput bržeg zacjeljivanja te zaštite od štetnih utjecaja okoliša.


Austrija: Detoksikacija pijavicama

Ukoliko ste mislili kako su pijavice izašle iz mode prije nekoliko stoljeća, grdno se varate. Unatoč brojnim zdravstvenim rizicima, ove male krvopije i danas se koriste u austrijskim toplicama, a imaju i nekoliko žestokih fanova među holivudskim glumcima, poput Demi Moore. Dotična je zaslužna za pravu pomamu za ovim tretmanom u SAD-u, nakon što im je napravila sjajnu reklamu u emisiji Davida Lettermana.


Meksiko: Masaža kaktusom i piling tekilom


Nimalo začuđujuće, prve asocijacije koje padnu na um prosječnom čovjeku na spomen ove zemlje su upravo kaktusi i tekila. Spretni su se poduzetnici iz Meksika dosjetili spojiti ova dva simbola i u wellness tretmanima koji se sastoje o masaže cijelog tijela dijelovima kaktusa, nakon čega se ono premazuje mješavinom tekile, soli i svježeg soka od limete za savršen mladenački izgled. Very Happy


Poslednji izmenio Gretta dana Pon Mar 12, 2012 11:04 am, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Pon Mar 12, 2012 11:03 am

UDESNA IZJAVA JEDNOG TESARA

Ovo je pismo koje je poslato zdravstvenom osiguranju 22. juna 1985. godine:

———————————————————————————

Odgovor na molbu za dodatne informacije

Na pitanje tri u udesnoj izjavi,sam za razlog mog udesa izjavio da se moj udes desio zbog jednog nepromisljenog postupka. Vi ste me zamolili da taj nepromisljeni postupak detaljnije opisem sto cu sada i uciniti. Ja sam po zanimanju tesar. Na dan mog udesa sam radio na krovu jedne sestospratne kuce.Kad sam moj posao zavrsio ostalo mi je oko 250kg cigalja viska. Posto nisam hteo da sve nosim na stepenice dole, odlucio sam se da ih spustim pored spoljnog zida u buretu koja je bila na kanapu pricvrscena preko cekrka. Ja sam sisao dole na zemlju i navukao sam sa kanapom bure do sestog sprata i kanap sam dole pricvrstio. Potom sam otisao gore i stavio sam te ciglje u bure pa sam otisao ponovo dole i otpustio sam kanap. Kao sto sam na pitanje 11 u formularu udesne izjave vec izjavio tadasna tezina mi je iznosila 75 kilograma. Posto sam bio jako iznenadjen kad sam odjednom izgubio tlo pod nogama i poceo da idem na gore da sam od zbunjenosi zaboravio da pustim kanap. Mislim da je sad nepotrebno da kazem da sam sa sve vecom brzinom isao na gore. Otprilike na visini treceg sprata sam se sudario sa buretom koja je dolazila odozgore. To objasnjava moju frakturu lobanje i prelom kljucne kosti. Samo malo zakocen sam nastavio put na gore i nisam se zaustavio dok mi se prsti nisu zaglavili u cekrk. Na srecu sam zadrzao svest i uprkos svim bolovima sam se i dalje cvrsto drzao za kanap. U isto vreme se bure tesnulo o zemlju i odvalilo mu se dno. Bez tezine cigalja je tezina bureta iznosila otprilike 10 kilograma.Ja vas sada podsecam na mesto,na pitanje 11 da je moja tezina iznosila 75 kilograma. Kao sto mozete da zamislite poceo sam sa velikom brzinom da se spustam na dole. Na visini treceg sprata sam se ponovo sudario sa buretom koji je sada dolazio odozdole. Rezultat tog sudara su polomljene obe cevanice i prepone.Sudar sa buretom mi je malo zakocio pad,i zbog toga moje povrede nisu bile tako strasne kada sam se tresnuo na tu gomilu cigalja, samo tri polomljena rebra. Zao mi je sto moram da vam kazem da kada sam lezao na ledjima na toj gomili cigalja posmatrajuci prazno bure na sestom spratu, da sam od zbunjenosti pustio kanap. I tako nezakocen je bure pao dole i izbio mi je tri zuba i smrskao nos. Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Ned Maj 13, 2012 3:47 am

VESTACKI OBLACI ZA SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU


Kako je sve izvesnije da će se u Kataru Svetsko prvenstvo 2022. godine održati u letnjem terminu, tamošnji nadlezni su došli su na originalnu ideju kako da spreče velike vrućine na stadionima u vreme održavanja mečeva. U Kataru su leti temperature daleko iznad onih koji se smatraju idealnim za sportske aktivnosti, pa se došlo do predloga da veštački oblaci, postavljeni iznad stadiona, “zaklanjaju” sunčeve zrake.

Ovi veštački oblaci trebalo bi da budu izgrađeni od lagane strukture na bazi ugljenika, a imaće izgled džinovskih koverata, ispunjenih helijumom. “Oblake” će nadležni pokretati putem daljinske kontrole a kretaće se korišćenjem solarne energije i uz pomoć četiri motora.
Organizatori Mondijala najavljuju da će, ako se usvoji predlog naučinika sa katarskog univerziteta, jedan “oblak” koštati oko pola miliona dolara. Saud Abdul Ghani sa Katarskog univerziteta kaže da će se taj trošak smanjiti posle lansiranja komercijalnih modela koji će se moći koristiti na plažama ili parkinzima uz pomoć mobilnog telefona", rekao je Ghani.

ISTINITE PRIČE - Page 1 128669_katarstadionafp_f

Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Sub Maj 26, 2012 2:40 pm

NERAZJAŠNJENE SUDBINE NESTALE DECE


Plavokosi šestogodišnji dečak Itan Pac nestao je na putu za školu u Njujorku pre tačno 33 godine. Tog 25. maja 1979, roditelji su pustili šestogodišnjeg Itana da po prvi put sam prošeta dva bloka, od stana do stanice školskog autobusa. Nikad nije došao do stanice.

Višegodišnja potraga njujorške policije bila je bez rezultata.

Njegovi roditelji, Sten i Džuli Pac i danas žive u istom stanu, jer su se 33 godine nadali da će im se sin jednog dana vratiti. Nisu promenili ni broj telefona - sve u nadi da bi mogao da ih pozove.

Policajci su, dan pred 33. godišnjicu nestanka, zakucali na njihova vrata. Prvi put, imali su vesti o Itanu: uhapšen je njegov ubica!

Vest je ubrzo postala udarna na svim stanicama u Njujorku, ali i u celoj Americi. Zločinac je pedesetjednogodišnji Pedro Hernandez, koji nikada nije ni bio na listi osumnjičenih za Itanov nestanak.

Hernandez je priznao zločin. Ispričao je da je tog majskog dana, kada je kao osamnaestogodišnjak radio u bakalnici na Itanovom putu od kuće do autobuske stanice, pozvao dečaka da uđe u prodavnicu, rekavši da će mu dati sok, odvukao ga u podrum i zadavio.

"Kajao se dok nam je to pričao i detektivi smatraju da mu je priznanje predstavljalo olakšanje nakon tolikog niza godina", rekao je medijima u Njujorku šef policije tog grada Rejmond Keli.

Još uvek nije poznato kako je policija došla do Hernandeza, pošto on nikada nije dovođen u vezu sa nestankom Itana Paca, ali mediji spekulišu da ga je prijavio neko iz porodice, pošto je on više puta pričao o tom zločinu.

Itan je bio jedan od prvih "dečaka sa mleka" - koje porodice pokušavaju da pronađu na svaki mogući način, pa i stavljanjem njihovih slika na proizvode koji su u masovnoj upotrebi.

A slučaj "devojčica sa mleka", sestara Lajon, iz 1975. godine ni danas nije rešen.

Dvanaesetogodišnja Šejla i desetogodišnja Ketrin nestale su u blizini jednog tržnog centra u Vašingtonu u martu 1975. godine.

One su krenule do tržnog centra u predgrađu američke prestonice, u Vitonu, želeći da vide Uskršnju izložbu. Viđene su oko podneva kako ručaju u piceriji u tržnom centru.

Ali, tri sata nakon roka koji su im roditelji dali za povratak kući, pozvana je policija - jer se nisu vratile.

U istrazi, nekoliko svedoka je reklo da ih je videlo oko dva sata popodne kako razgovaraju sa čovekom u tamnoj odeći ispred tržnog centra. Nepoznati čovek držao je neku vrstu magnetofona za snimanje.

Poslednji put su viđene kako idu ulicom od tržnog centra u pravcu svoje kuće, koja je udaljena dvadesetak minuta hoda. Od tada im se gubi svaki trag.

Tadašnji guverner Merilenda Bler Li u naredniom nedeljama angažovao je Nacionalnu gardu u potrazi za devojčicama, ali bez rezulata.

Prvi trag se javio posle dve nedelje, kada je jedan od prolaznika javio policiji da je video kako čovek ubacuje dve vezane devojčice u kombi marke Ford u gradiću Manasas u Virdžiniji, koji se nalazi u blizini Vašingtona.

Svedok je pokušao da sustigne kombi, ali je on uspeo da pobegne prošavši kroz nekoliko crvenih semafora.

Policija je proverila brojeve tablica, koje je svedok uspeo da zapamti, ali bez rezultata.
Prema navodima američkih medija, najverovatniji otmičar devojčica je, iako to sudski nikada nije dokazano, Džejms de Bardeleben, višestruki ubica i silovatelj iz tog kraja Amerike.

De Bardeleben je predstavljao istinskog monstruma i sadistu i osuđen je 1983. na 375 godina zatvora zbog osam ubistava i silovanja počinjenih od 1966. do hapšenja. Policija pretpostavlja da je ubio mnogo više ljudi, a među njima i sestre Lajon.

Mesec dana pre otmice sestara, tri policijske uniforme su, prilikom pljačke, odnete iz jedne perionice u Baltimoru. Policija sumnja da je De Bardeleben, preobučen u policajca, namamio devojčice u kombi, dok su se vraćale kući, pošto je prethodno sa njima razgovarao ispred tržnog centra.

On ih je najverovatnije nakon toga odveo u već pripremljenu kuću u Virdžiniji gde ih je ubio.
De Bardelebenu nikada nije suđeno za taj zločin, jer policija nije uspela da prikupi dovoljno dokaza.

Da li ih je zaista on ubio i kakva je tragična sudbina devojčica verovatno se nikada neće saznati pošto je ovaj serijski ubica u januaru prošle godine umro u zatvoru u Severnoj Karolini od upale pluća.

Slučaj Itana Paca, čiji je ubica pronađen, jedan je od onih koji je rešen, dok i dalje ostaju desetine slučajeva kao što su sestre Lajon, čije porodice još uvek žive u slaboj nadi da će se jednog dana vratiti, ili barem da će moći da ih pronađu i sahrane.

Prema podacima američkog Nacionalnog centra za nestale, skoro 800.000 maloletnika nestane svake godine, odnosno svakog dana bude prijavljen nestanak više od 2.000 mališana i tinejdžera.

Ogromna većina od tog broja su deca koju otmu članovi porodice, njih više od 200.000, veliki procenat "otpada" na bekstva od kuće, a 115 mališana su žrtve "klasične otmice" - kidnaper je neznanac, koji zadrži dete tokom noći na lokaciji koja je obično udaljena više od 80 kilometara od mesta otmice, a zatim ubije dete, zatraži otkup ili trajno zadrži dete, navodi se u tom izveštaju. Shocked
https://plavi.forumsr.com/t226-danas-se-slavi-svetski-dan#11212

ISTINITE PRIČE - Page 1 1338017438-devojcica-sa-mleka

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Čet Jul 12, 2012 11:55 pm

ROBIN HOOD DANASNJICE

Svaki dan na svetu jedna osoba dobije koverat na kome pise "You are lucky". Sadrzaj: 1.250 Evra (1.000 britanskih funti). Jedan britanski milioner koji hoce da ostane anoniman, dosao je iznenadjujuce do mnogo novca i hoce svoju srecu da podeli sa celim svetom. Dokle ce njegov novac da omoguci ovakvu darezljivost, nije poznato, kao ni suma do koje je dosao ovaj milioner.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Robinhood

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Uto Jul 31, 2012 2:48 pm

NAJVECE SVETSKE PREVARE


Ljude je lako prevariti – smislite ideju, obećate im mnogo para i oni će se „upecati“. Izbor je velik – od varanja sa kreditnim karticama ili čekovima do milionskih prevara u kojima učestvuju i velike kompanije. Prevaranti ne postoje samo u filmovima i neke prevare zvuče zaista neverovatno, ali ljudi se mogu ubediti u bilo šta.


ČOVEK KOJI JE PRODAO AJFELOVU KULU

Jedan od najvećih i „najtalentovanijih“ prevaranata svih vremena bio je Čeh Viktor Lustig. Operisao je na prekookeanskim brodovima između Njujorka i Pariza gde je stekao svoju „reputaciju“.

Jedna od njegovih poznatijih prevara bila je mašina za falsifikovanje koja je savršeno kopirala novčanicu od 100 dolara. Lustig bi pokazao mašinu klijentima i posle šest sati, mašina je izbacivala savršenu novčanicu. Klijenti bi obično plaćali i po 30 hiljada dolara za mašinu, ali već posle trećeg kopiranja mašina je izbacivala prazan papir – Lustig je stavljao tri prave novačnice u mašinu i uvek je imao dovoljno vremena da pobegne.

Lustig je postao poznat kao „čovek koji je prodao Ajfelovu kulu“. Kada se 1925. u Parizu pojavio članak o velikim troškovima održavanja Ajfelove kule, Lustig je smislio svoju najpoznatiju prevaru. Predstavio se kao ministar u vladi i pozvao je šest najvećih trgovaca gvožđem u Parizu na sastanak: Sastanak je održan u kuli, a Lustig je sve trgovce dovezao u iznajmljenoj limuzini.

Objasnio je da su troškovi održavanja Ajfelove kule preveliki i da je prodaja kule državna tajna. Trgovcima je dao jedan dan da mu donesu svoje ponude. Izabrao je Andrea Poisona za žrtvu.

Poison je bio sumnjičav zbog tajnosti u kojoj je prodaja vršena, pa ga je Lustig pozvao na još jedan sastanak gde mu je „priznao“ kako mu kao ministru treba novac i zatražio mu je mito. Poison se upecao i dao je novac i za Ajfelovu kulu i za mito! Kada je saznao da je prevaren, posramljeni Poison nije prijavio prevaru policiji.

Lustig je mesec dana kasnije opet pokušao istu prevaru. Pre nego što je po drugi put prodao Ajfelovu kulu, prijavili su ga i on je pobegao u Ameriku.

U Americi je nastavio sa prevarama. Prevario je i mafijaša Al Kaponea za 5.000 dolara. Hapšen je 47 puta i uvek puštan na slobodu. Na kraju je uhapšen 1934. godine u Americi zbog falsifikovanja i umro je 13 godina kasnije u zatvoru.

Škot Artur Ferguson je prodavao turistima engleske spomenike.
Ferguson je 1924. godine prodao američkom biznismenu Nelsonov spomenik na Trafalgar skeru za 6.000 funti.
Predstavio se kao agent za nekretnine koji radi u tajnosti za državu.

Spomenik se prodavao kako bi Britanija „smanjila nacionalni dug“. Ferguson je prodao Big Ben za kaparu od 1.000 funti i uzeo je prvu ratu za Bakingemsku palatu u vrednosti od 2.000 funti.

Emigrirao je 1925. godine u Ameriku, gde je jednom teksaškom rančeru prodao Belu kuću po ceni od 100 hiljada dolara godišnje. Prijavio ga je australijski turista kome je pokušao da proda kip Slobode u Njujorku.

Pušten je na slobodu 1930. godine. Sa prevarama je nastavio u Los Anđelesu, gde je i umro 1938. godine.


POREZ SE (NE)MORA PLATITI

Sredinom devedesetih Danijel i Kit Anderson, Dejvid Strukerman i Lorenco Da Matija su zajedno sa svojim saučesnicima osnovali Institut globalnog prosperiteta. U narednih nekoliko godina osnovali su i druga preduzeća sa sličnim imenima, okupljena oko Global Prosperitet grupe.

Između 1996. i 2002. godine prodavali su kasete, CD-ove i organizovali seminare koji su navodno osposobljavali ljude da izbegavaju porez pomoću raznih „rupa“ u zakonu i navodnih ustavnih prava.

Ideja koju su prevaranti prodavali bila je jednostavna – navodno američka poreska služba je kršila Ustav kada je naplaćivala porez. Institut je funkcionisao kao multilevel marketing preduzeće.

Postojala su četiri nivoa. Kupci prvog nivoa, G1, plaćali su 1.250 dolara za 12-časovni set kaseta na kojima su se nalazile navodno korisne informacije. Kupci su bili ohrabrivani da kasete prodaju rođacima i prijateljima tako što su zadržavali 80% profita od prodaje.

Kako su prodavali kasete, ljudi su se penjali na lestvici u kompaniji i dobijali su nove „materijale“ o finansijskom uspehu. Na sledeća tri nivoa organizovani su seminari koji su plaćani između 6.250 i 37.000 dolara.

Pretpostavlja se da je preko 70 hiljada ljudi dalo novac i da su prevaranti uzeli oko 300 miliona dolara. Samo od prodaje kaseta i CD-ova prevaranti su zaradili između 50 i 100 miliona dolara. Svi organizatori prevare su uhapšeni i protiv njih se vode sudski procesi. Veliki broj prevarenih ljudi vodi sporove sa državom zbog neplaćanja poreza.


KAKO OPLJAČKATI BANKU BEZ ORUŽJA

Banke su poznate kao oprezni investitori koji teško daju kredite, ali to nije sprečilo Edvarda Rejnsa i Džona Rufa da prevare deset američkih i stranih banaka i uzmu im preko 350 miliona dolara.

Rejns je radio u Filip Morisu i godinu dana pošto je otpušten udružio se sa Džonom Rufom, direktorom preduzeća za trgovinu kompjuterima CCS Tehnolodžis. Oni su 1993. godine smislili „Projekat Star“, navodni tajni projekat preduzeća Filip Moris da se razviju specijalne cigarete.

Rejns i Rufo su se predstavljali kao menadžeri u Filip Morisu i uzeli su od Signet banke 25 miliona dolara kredita za kupovinu kompjutera. Novac je otišao na račune CCS Tehnolodžis, a kompjuteri nikad nisu kupljeni. U naredne dve godine uzeli su oko 350 miliona dolara kredita. Novac su trošili na luksuzan život i uložili su berzu, gde su izgubili 70 miliona dolara.

Prevaru je otkrila japanska banka kada je stupila u kontakt sa Filip Morisom i saznala da Rejns već tri godine ne radi za njih. FBI je pozvan i Rejns i Rufo su uhapšeni.

Rejns je 1996. godine osuđen na 16 godina zatvora. Rufo je platio kauciju od 10 miliona dolara i pobegao je sa 13 miliona dolara u obveznicama. On je osuđen na 17 i po godina zatvora u odsustvu. Poslednji put je viđen 2001. godine u Oklahomi gde je pokušao novu bankarsku prevaru vrednu 250 miliona dolara.


ZLATNA GROZNICA

Najveća prevara u istoriji rudarstva delo je Filipinca Majkla De Guzmana. Guzman je bio filipinski geolog koji nije uspeo da se zaposli u velikoj firmi i imao je velikih novčanih problema jer je u isto vreme imao čak četiri žene. Guzman se udružio sa Džonom Felderhofom, američkim geologom.

On je 1993. godine izjavio da je našao zlato u Indoneziji, u džunglama ostrva Borneo. Nalazište Busang nalazilo se duboko u džunglama Bornea, blizu vulkana i geološki je zvučalo uverljivo. Prve nalaze Guzman je lažirao „soljenjem“ zemlje. On je turpijom strugao zlato sa svoje burme u uzorke zemlje koji su kasnije išli na dalja ispitivanja.

Felderhof je spojio Guzmana sa Džonom Velšom, vlasnikom male kanadske kompanije Bre-X. Velš je odobrio Guzmanu novac za dodatna istraživanja i nalazište je počelo da raste – sa 57 tona zlata u 1993, na 850 tona u 1995. i konačno na 1.950 tona zlata u 1997. godini.

Da bi održao prevaru Guzman je počeo da kupuje zlato od Indonežana koji su ga ispirali iz reke i potrošio je preko 60 hiljada dolara lažirajući uzorke. Uspeo je da prevari i nezavisne revizore. Vest o zlatu u džunglama Bornea privukla je pažnju investitora.

Bre-X je bila mala kompanija čije su se akcije kotirale na berzi u Alberti u Kanadi, ali su se akcije ukoro našle na berzi u Torontu i na američkom NASDAQ tržištu „iza šaltera“. Cena akcija je vrtoglavo rasla i vrednost kompanije je dostigla 4,4 milijarde dolara. Velš, Felderhof i Guzman su prodali deo svojih akcija za 100 miliona dolara.

Nalazište Busang u Indoneziji postalo je poznato kao najveće nalazište zlata na svetu, a počele su i glasine da rezerve zlata iznose neverovatnih 5.500 tona zlata. Uspeh kompanije privukao je pažnju velikih rudarskih kompanija i Indonežanske vlade.

Indonežanska vlada je primorala Bre-X da prihvati partnerstvo sa kompanijom Freeport-McMoRan. Predsednik Indonezije uključio je u ugovor i svoju kćerku i sina kao „konsultante“.

U februaru 1997. dogovor između Bre-X i indonežanske vlade je postignut i firma je dobila pravo da u narednih 30 godina eksploatiše 45% rudnika. Kada je američka firma Freeport-McMoRan počela istraživanja u Busangu i nije našla zlato, Guzman je pozvan u Indoneziju da objasni nalaze.

Prevara je otkrivena kada se 19. marta 1997. godine Guzman ubio tako što je iskočio iz helikoptera koji ga je vozio do nalazišta. Osam dana kasnije, Amerikanci su objavili da u Busangu nema zlata. Firma je propala, a Velš i Felderhof su pobegli iz Kanade. Hiljade ljudi je ostalo bez novca.

Dve godine kasnije, Velš je umro od srčanog udara na Bahamima i do kraja je tvrdio kako je i sam bio žrtva prevare. Felderhof se sklonio na Kajmanska ostrva i i dalje je na slobodi. U martu 2005. Nacional Post je objavio članak u kome se tvrdi da je Guzman lažirao svoje ubistvo. Njegovo telo je po zvaničnoj verziji bilo unakaženo zbog divljih životinja i čak ni porodici nije bilo dozvoljeno da ga vidi.

U siromašnoj Indoneziji nije teško nabaviti leš i sumnju je povećala jedna od Guzmanovih žena koja je izjavila da joj on i dalje šalje novac. Investitori nisu dobili ni dolara natrag, a nijedna zvanična tužba nije podignuta.


OPREZ

Vešt prevarant može da prevari običnog čoveka, pohlepnog biznismena, pa čak i multinacionalnu korporaciju. Filmovi i serije često stvaraju mitove o prevarantima koji se prikazuju kao heroji koji uzimaju novac od bogatih i glupih, ali istina je često drugačija. Prevarom se služe i trgovci belim robljem, dileri drogom i oružjem. Prevare se često ni ne otkriju, jer se mnoge žrtve stide da prijave zločin.

U Srbiji ljudi su i dalje nepoverljivi prema bankama zahvaljujući iskustvu iz devedesetih godina. Poslednjih godina internet prevare postaju veliki fenomen. Ako vam stigne mail iz Nigerije gde vam se nudi unosan posao - obrišite ga. U pitanju je prevara.

Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Pon Avg 06, 2012 10:44 pm

ISTINITE PRICE O SLUCAJNOSTI


Slučajnosti, ili možda nešto više od toga? Dilema nije nova, ali bez obzira na njen kontinuitet jedinstvenog odgovora još nema. Neobične slučajnosti su oduvek privlačile pažnju.

Za matematičare, međutim, one nisu neobjašnjive i mogu se razjasniti zakonima statističke verovatnoće, odnosno 'zakonom velikih brojeva' (i bivši zapadnonemački kanselar Helmut Šmit jednom je u šali, uporedio statistiku sa ženskim donjim rubljem, primećujući kako je ono što pokazuju sugestivno, ali je zato ono što skrivaju - bitno). Sa njihovog stajališta, u milijardama koincidencija koje se svakodnevno dešavaju između svih stanovnika naše planete, bilo bi najčudnije da takvih podudarnosti - nema. Pa opet, upravo je poznati matematičar Džon Njumen označio ovu pojavu kao 'crnu magiju'.

Drugim rečima, veliki broj neizvesnosti teoretski daje izvesnost. Arturu Kestleru je to poslužilo kao povod da napiše knjigu 'Koreni Slučajnosti', u kojoj naglašava da su, delovalo to paradoksalno ili ne, upravo te zakonitosti u međuvremenu za fiziku i genetiku, osiguravajuća društva, kockarnice i institute za ispitivanje mišljenja - postale tako potrebno pomoćno sredstvo da tu vrstu 'crne magije' danas već prihvatamo kao pravilo.

Kestler kao primer navodi raspadanje radioaktivnih materija. Torijum C ima, recimo, period poluraspada od 60,6 minuta. U tom vremenu se raspadne tačno polovina neke količine tog radioaktivnog elementa. Ponašanje pojedinih atoma se ne može predskazati, ali je sigurno da će se u zadatom vremenu raspasti tačno polovina! Taj zakon, ne može se objasniti delovanjem fizikalnih sila. On, tako reći, visi u vazduhu. Ali, svejedno, funkcioniše!

Polemike o čudnom svetu slučajnosti će još dugo biti vođene. Kao što su ih i do sada pokretali mnogi, poput, recimo italijanskog političara i pisca Đuzepea Mazijanija koji je još sredinom XIX veka zapisao: 'Reč slučaj nema nikakvog smisla; stvorena je zato da bi izrazila neznanje ljudi o nekim pojavama'. Volter je, pak, voleo da kaže kako je 'ono što nazivamo slučajem, samo nepoznat uzrok poznate posledice', dok je po rečima Ebner-Ešenbaha', 'slučaj - velom prekrivena nužnost'.


NEKOLIKO PRIMERA SLUCAJNOSTI

1) 26.novembra 1911. tri čoveka su obešena u Londonu za ubistvo ser Edmunda Berija. Mesto pogubljenja bilo je Grinberi Hil. A trojica obešenih zvali su se Robert GREEN, Henry BERRY, i Lawrence HILL.

2) Dva brata s Bermuda poginula su od istog taksija koji je vozio isti taksista - istog dana, samo u razmaku od dvanaest meseci, odnosno, jedne godine. U trenutku nesreće, oba brata vozila su isti moped u istoj ulici. Oba puta u taksiju je bio isti putnik. Erskin Lorens Ebin i njegov brat Nevil imali su 17 godina kada su tragično nastradali. Detaljna istraga je mogla samo da zaključi kako su slučajnosti opet namestile jednu nepredvidivu i neobjašnjivu igru.

3) Joseph Aigner bio je dobro znani slikar potreta u XIX veku koji je nekoliko puta pokušavao da izvrši samoubistvo. Njegov prvi pokušaj bio je kad je imao 18 godina, ali ga je u tome prekinuo pojavivši se misteriozni, jedan sveštenik iz reda Kapucinera. Kada je imao 22 godine pokušao je ponovo, ali je ponovo spašen od istog sveštenika. Osam godina kasnije, osuđen je na vešala zbog svojih političkih aktivnosti, ali je ponovo spašen na intervenciju istog sveštenika. Kada je imao 68 godina, konačno mu je uspelo da izvrši samoubistvo, ubivši se iz pištolja, a njegovu pogebnu ceremoniju vodio je, naravno, isti onaj sveštenik koji ga je tri puta spašavao.

4) Priča kako identični blizanci imaju slične živote je vrlo česta, ali ništa nije slično kao priča o identičnim blizancima rođenim u Ohaju. Blizanci su odvojeni na rođenju i svakog od njih usvojila je druga familija. Ne znajući jedna za drugu, obe familije dale su imena deci - Džejms. I ovde slučajnosti tek počinju. Oba Džejmsa rasli su ne znajući za onog drugog. Obojica su bili sposobni u mehaničkom crtanju i stolarstvu i svaki od njih je oženio ženu sa imenom Linda. Obojica su dobili sinove koje su nazvali Džejms Alan. Oba brata su se razvela i oženila sa drugim ženama - obe su se zvale Beti. Oba brata imali su po psa koji se zvao Toj. Prvi blizanac je poginuo od kamiona dok je vozio biciklo autoputem broj 8, dok je drugi blizanac poginuo od kamiona samo dva sata kasnije, takođe, vozeći biciklo autoputem broj 8.

5) Mark Tven se rodio na dan pojavljivanja Halijeve komete 1835.godine, a umro je na dan njenog sledećeg pojavljivanja, 1910. godine. Sam je predvideo svoju smrt 1909. godine kada je rekao: 'Došao sam sa Halijevom kometom 1935. Ona se ponovo vraća sledeće godine, i očekujem da odem zajedno sa njom'.

6) Godine 1953, televizijski reporter Irv Kupcinet bio je u Londonu da posmatra krunisanje Elizabete II. U jednoj od fioka u njegovoj sobi u hotelu Savoj, pronašao je nešto što je po identifikaciji pripadalo čoveku imena Hari Hanin. Slučajno, Hari Hanin - košarkaška zvezda iz popularnih Harlem Globtrotersa, bio je dobar prijatelj sa Kupcinetom. Ali priča ne završava ovde. Samo dva dana kasnije, i pre nego što je on hteo reći Haninu o njegovom srećnom otkriću, Kupcinet je dobio pismo od Hanina. U pismu, Hanin je ispričao Kupcinetu, kako je dok je odseo u hotelu Meurice u Parizu, našao u fijoci mašnu sa - Kupcinetovim imenom na njoj!

7) Emil Dešan - autor libneta opere 'Hugenoti', ispričao je, da je, dok je boravio u internatu u Orleanu, slučajno ručao sa nekim gospodinom Fonžibijem koji ga je častio pudingom od šljiva, poslasticom koja je u to vreme u Francuskoj bila nepoznata. Nakon deset godina, prolazeći pored restorana, Dešan je spazio u izlogu puding veoma prijatnog izgleda. Ušao je i naručio ga. Dobio je odgovor da je plam puding naručio jedan posetilac. 'Gospodine Fonžibi, da li biste mogli da ustupite deo svog pudinga ovom gospodinu?' - uzviknula je kelnerica. Dešan je jedva prepoznao gospodina Fonžibija, koji je sedeo za susednim stolom u pukovničkoj odori. Prošlo je mnogo godina. Jednom prilikom Dešan je pozvan u goste gde je trebalo da posluže pravi engleski plampuding. Pošto je prihvatio poziv, Dešan je, smejući se, ispričao ovaj događaj i upozorio domaćicu da ni ovoga puta neće proći bez Fonžibija. Određenog dana, Dešan je sedeo za stolom sa gostima. Ostali gosti šalili su se sa njim povodom Fonžibija. Iznenada se začuo batlerov glas: 'Gospodin Fonžibi!'. Pojavio se starac koji je s mukom koračao. Bio je to gospodin Fonžibi! Dešan se skamenio od iznenađenja. Ispostavilo se da je Fonžibi bio pozvan kod nekog drugog stanara iste kuće, ali je pogrešio stan!.

8 ) Časopis 'Fajt' u martu 1950. saopštio je da je 1899. godine u dvorištu sopstvene kuće od groma poginuo jedan čovek. Kroz 30 godina sin ovog čoveka poginuo je na isti način i na istom mestu. A zatim, 8. oktobra 1949. unuk prvog i sin drugog čoveka pao je kao žrtva groma na istom tom mestu!

9) Novine 'Sovjetska Rusije' u broju od 26. juna 1991. izvestile su: 'Britanskog kapetana Edvarda Ladnera, koji je komandovao jedrenjakom 'đudrop', odneo je za vreme oluje talas preko brodske ograde. Nisu mogli da ga spasu. Devetnaest godina pre ovog događaja na istom mestu pri sličnim okolnostima nastradao je i njegov otac, koji je komandovao jedrenjakom 'Aretuz'. Ali, najčudnije je to da je opet tačno 19 godina pre pogibije jedrenjaka 'Aretuz', ovde u oluji nestao kapetan parobroda 'Kern', najstariji u lozi kapetana Ladnera. Uzgred, svoj trojici ime je bilo Edvard.

10) Neobična odiseju leša kanadskog glumca Čarlsa Frensisa Koglena, spada u najčudnije koincidencije svih vremena. Koglen, koji je bio rodom sa Ostrva princa Edvarda na kanadskoj obali Antarktika, umro je 189. na turneji u teksaškom gradu Galvestonu i tamo je, u sanduku obloženom olovom, sahranjen u granitnoj grobnici. Iduće godine, u maju 1900. jak uragan je opustošio ostrvo na kome leži grad. Groblje je bilo poplavljeno i Koglenov kovčeg je isplivao iz grobnice. Otplutao je u Meksički zaliv i oko Floride u Atlantik, gde ga je golfska struja prenela na sever. Osam godina posle toga, u novembru 1908. ribari sa Ostrva princa Edvarda jednog dana su ugledali neki veliki sanduk kako se ljulja na talasima. Dovukli su ga i na njemu pročitali izgraviranu metalnu ploču sa Koglenovim imenom. Kovčeg je, dakle, doneo leš pokojnog glumca upravo do njegovog rodnog mesta (prevalivši nekih 5.600 kilometara!), gde su pokojnika zatim sahranili pored crkve u kojoj je kršten!

11) Neke ljude večito bije maler, za druge kažemo da su rođeni pod sretnom zvezdom. 'Titanik' je potonuo 1912. Gospođa Marej, jedna putnica, uspela je da se spase. 'Luzitanija' je potonula 1915. Gospođa Marej je bila putnica i opet se spasila. U sudaru brodova 'Anakonda' i 'Keltik' 1927. nove žrtve nestale su u morskim dubinama, ali nepotopiva gospođa Marej se spasila!

12) Prica Antonija Klensija, Irca iz Dablina: "Rođen sam sedmog dana, meseca i godine, u sedmoj godini veka, kao sedmo dete sedmog deteta i imam sedmoro braće, što iznosi sedam puta sedam. Na moj 27 rođendan otkrio sam, na jednim konjskim trkama, u 7. trci konja nazvanog 'Sedmo nebo'. Kladio sam se u sedam šilinga da će taj konj pobediti. Prošao je sedmi kroz cilj"!

13) A evo i priče o neobičnoj misiji jednog metka, završenoj sa tačno 20 godina zakašnjenja.Teksašanin Hari Ziglend prevario je svoju devojku koja ga je veoma volela, tako da se duboko potresla i odlučila na samoubistvo. Njen brat, željan osvete, pucao je u Henrija, ali je ovoga metak samo okrznuo po licu i zabio se u drvo iza njega. Brat, misleći da ga je ubio, i sam je izvršio samoubistvo. Tačno 20 godina kasnije, 1913. godine, Zigelanda je neko zamolio da poseče jedno drvo. Ovaj je shvatio da je to isto ono drvo u kojem je završio metak koji je tako davno njemu bio namenjen. Bio je to prilično težak posao, jer je drvo bilo jako veliko, pa je Zigeland odlučio da upotrebi dinamit. Snažna eksplozija odbila je stari metak koji je prošao između još petoro ljudi i pogodio Ziglenda pravo u grudi, a ovaj je ostao na mestu mrtav.

Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Sub Jan 19, 2013 10:46 pm

НЕ БАШ ИНТЕЛИГЕНТНИ КРИМИНАЛЦИ

Један двадесетдеветогодишњи лопов из Немачке одлучио је да провали у стан свог комшије. Покушао је да отвори врата користећи своју кредитну картицу, као у добро познатим сценама из филмова. Ипак, власника стана пробудила је бука, па је провалник побегао. Све би било у реду да му у тој паници картица није пукла напола, а у вратима остало његово име и број рачуна у банци. Када је полиција дошла по преступника, на његовом кухињском столу нашли су другу половину картице.

********

У америчкој савезној држави Колорадо један момак упао је у продавницу и, претећи пиштољем, тражио од касирке да му преда сав новац. Она је то и урадила, али је лопов тада затражио и боцу вискија коју је угледао на полици иза касе. Продавачица је одбила да му је да јер није веровала да момак има 21 годину (забрањена је продаја алкохола особама испод ове старосне границе). Он јој је рекао да има довољно година, али она и даље није веровала, и почела је расправа. Момак се на крају изнервирао и извадио возачку дозволу да продавачици докаже да је довољно стар да сме да му да алкохол. Наравно, она је тада видела његово име и адресу и он је убрзо ухапшен.

********

Један буцмасти лопов из Аустрије обио је бензинску пумпу и украо петсто евра. Невоља је настаја када је хтео да побегне. Кренуо је кроз прозор за који се испоставило да је претесан. Момак тежак 120 килограма заглавио се у оквиру прозора. Тако заглављен чекао је до јутра, када су га ослободили власник пумпе и, наравно, полиција.

********

Френк Синглтон са Флориде тог дана изашао је из затвора. Како му је био потребан превоз до куће, он је на затворском паркингу напао жену која је управо излазила из свог аутомобила. Отео јој је кључеве, гурнуо је и улетео у кола. Није стигао далеко јер је аутомобил имао ручни мењач који Синглтон није умео да користи. У полицији је свој поступак правдао речима да га је мрзело да до куће иде пешке.

********

Једном крадљивцу аутомобила из Мађарске десило се нешто чега би се сваки „поштени” лопов постидео. Једне вечери обио је аутомобил, сео у њега и по преградама почео да тражи нешто вредно. У том несмотреном претурању успео је да активира централну браву, тако да никако није могао да изађе из аутомобила. Целу ноћ преседео је закључан, а ујутру су га ослободили власници у пратњи полиције.

********

Један двадесетчетворогодишњи московски лопов провалио је у стан и наишао на добар плен. Покупио је сав накит и драгоцености и упутио се ка излазу. Али, како је био припит, одлучио је да накратко легне и одмори се. Када се власник стана вратио кући, имао је шта да види: провалника који хрче у спаваћој соби. Полиција је убрзо стигла и ухапсила лопова, за кога се испоставило да иза себе има још седам пљачки станова.

********

Холандски џепарош тражио је нову жртву у тржном центру. Управо се приближио једном старијем господину, када га је шчепао случајни пролазник који је видео шта се дешава. Када је лопов схватио да нема куд и да му је план пропао, брзо је вратио новчаник и успео да се истргне и побегне. Невоља је била што је у тој паници уместо украденог новчаника, жртви дао свој, наравно са свим документима у њему.

********

Двојица Мађара испланирала су да украду читав кров с једне куће. Био је то дуг и напоран посао јер је све требало раставити у делове и утоварити у камион. Када је посао коначно био готов, један од двојице лопова сишао је с крова и однео мердевине са собом. По његовог „колегу” ускоро су стигли ватрогасци који су га спустили на земљу где га је дочекала полиција.

********

Четрнаестогодишњи Шакил Мек Кини са Флориде бавио се препродајом дроге. Желео је да му посао крене боље, па је одлучио да за то искористи телефонски маркетинг. Имао је „среће” да први број из именика који је позвао буде управо телефон полицајца Мета Паркса. Њих двојица су се убрзо нашли на паркингу, а није потребно рећи да је младић мало другачије замишљао тај сусрет.

********

Двојица младих Норвежана одлучила су да бес искале на лифту железничке станице. Ударали су у врата, шутирали их, а онда се лифт заглавио и укључио се аларм. Све би било у реду да разбојници тада нису били – у лифту. Ништа им није преостало него да мирно сачекају полицију и екипу за поправку лифтова.

********

Пољски писац Кристијан Бала убио је 2000. године пословног човека Даријуса Јанижевског. Злочин је тако пажљиво испланирао и извео да полиција није имала никакав траг о убици. Две године касније писац је објавио роман у коме је до танчина описао убиство, представљајући то као уметничку машту. Ипак, како је користио податке које је само убица Јанижевског могао да зна, брзо је откривен и осуђен на 25 година затвора.

********

Британац Ендру Келет званично носи титулу најглупљег криминалца у Лидсу. Он је на „Јутјубу” поставио више од 80 снимака себе док на разне начине крши закон. На снимцима може да се види како краде, нарушава јавни ред и мир, напушта бензинску пумпу а да није платио, проваљује на туђ посед, пребрзо и насилнички вози аутомобил, користи тешке дроге... Полиција није морала много да се мучи око прибављања доказа против Келета.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Violinista

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Sre Jul 03, 2013 4:01 pm

UDALA SE ZA DJAVOLJI MOST

Australijska umetnica Džodi Rouz se toliko zaljubila u most na jugu Francuske, iznad reke Sen Žen de Fos, da se udala za njega!? Most koji zovu "Đavolji" star je 600 godina, a venčanje je obavljeno pred desetak zvanica, među kojima je bio i gradonačelnik Sen Žen de Fosa.

- Ovaj most ima sve što bih poželela od muža. Jak je, pouzdan, senzualan, blag i zaštitnički nastrojen. Snažan je i tih. Dugovečan je. Traje već 600 godina, a trajaće još 600 - izjavila je Australijanka koja za sebe kaže da je veliki ljubitelj arhitekture, a posebno mostova.

Rouz je navela da je to bila "ljubav na prvi pogled". Istorijsko, umetničko ili simboličko, ovo venčanje nije prvo koje je proslavljeno između jednog ljudskog bića i jednog francuskog spomenika. Pre šest godina jedna Amerikanka se "udala" za Ajfelovu kulu.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Most8hspf

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Gretta taj Sre Jul 31, 2013 11:50 pm

AURELIJAN HAJMAN - DECKO KOJI SE SECA SVEGA U SVOM ZIVOTU

Student iz Velike Britanije, ne razlkuje se previše od svojih vršnjaka, osim u jednom - on se tačno seća šta je radio svakog dana u prethodnih deset godina... Mladi student sa univeziteta u Daramu, može vam čak prepričati i sve trivijalne razgovore koje je tada vodio. On je jedna od svega 20 osoba na svetu koje imaju veoma retko stanje hipermnezije, zbog čega im je autobiografska memorija izuzetno razvijena. Aurelijan ne tvrdi da može da se priseti baš celog svog života. Opisujući svoj neverovatan dar, on je rekao da ne može sa preciznošću da evocira vreme pre svoje 14. godine i da su njegova sećanja na detinjstvo onakva kakva ima većina ljudi. Poslednjih deset godina njegovog života, međutim, kristalno su jasne i duboko urezane u njegovo pamćenje.

Profesroka Đulijana Maconi, šef katedre za psihologiju Univerziteta Hal, uradila je niz testova kako bi utvrdila preciznost Hejmanovih sećanja. Kada ga je pitala šta se dogodilo određenog dana, mladić je sa preciznošću naveo sve detalje, počevši od toga koji je bio dan i nastavljajući sa time o čemu je i sa kim razgovarao, šta je bilo na vestima, šta je jeo, nosio, kakvo je bilo vreme i slično. Proverom objektivnih podataka se ispostavilo da su njegova sećanja potpuno tačna. Hejmanovi roditelji ne dele istu ovu sposobnosti, pa ne postoji velika verovatnoća da je kod njega u pitanju nasledna stvar, kao što je u većini prethodnih dokumentovanih slučajeva.

Većina ljudi u proseku može da se seti 11 događaja iz svake godine svog života, a informacije o datumima izvlači iz svog dugoročnog pamćenja, koje je uskladišteno u desnom frontalnom režnju mozga. Hejman radi isto, ali je kapacitet njegove memorije proširen i koristi i levi frontalni režanj, koji se obično bavi jezikom i govorom, kao i oblasti u zadnjem delu mozga, gde se obično skladište slike. Sve to se, međutim, odvija na podsvesnom nivou. Na žalost, odlično autobiografsko pamćenje ne pomaže previše u drugim aspektima života. Mnoge osobe kod kojih je zabeleženo ovo stanje, čak imaju sasvim prosečne rezultate na opštim testovima pamćenja. Mladi Britanac priznaje da mu je pamćenje prilično dobro, ali da mu njegov neobični dar nije od velike koristi pri učenju.

ISTINITE PRIČE - Page 1 Aureliansnqbj

_________________
DUM SPIRO SPERO
ISTINITE PRIČE - Page 1 Earth-spinning-rotating-animation-40


abload.de/img/animationlad18.gif
Gretta
Gretta

Vaga Broj poruka : 11770
Points : 17197
Reputation : 134
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 101
Lokacija : Pala s Marsa

Nazad na vrh Ići dole

ISTINITE PRIČE - Page 1 Empty Re: ISTINITE PRIČE

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu